CONTESTACIÓ SOCIAL
Internacional 16/01/2013

Una inèdita manifestació clama per un canvi de règim al Pakistan

Amb les eleccions generals a tocar, un clergue musulmà desconegut amenaça amb una revolta popular per exigir reformes. Més de mig milió de manifestants van demanar ahir el canvi a Islamabad.

Ethel Bonet
2 min
Una inèdita manifestació clama per un canvi de règim al Pakistan

ISLAMABADCentenars de milers de pakistanesos, decidits a desafiar al Govern, ja fa dos dies que estan concentrats a la llarga avinguda de Quaid i Azab, rebatejada com la nova plaça Tahrir. Aquesta gran mobilització està liderada pel teòleg i jurista Mohamed Tahirul Qadri, que va tornar el mes passat al Pakistan després de viure set anys al Canadà.

Desconegut per a molts, el xeic Qadri ha irromput com un remolí en l'escena política pakistanesa i amenaça amb una "revolució" pacifica, inspirada en la Primavera Àrab, per exigir reformes en la llei electoral i acabar amb la corrupció en les institucions.

El doctor Tahirul Qadri és el fundador de Tereek Minhaj-ul-Quran, una organització no governamental islàmica, convertida en partit polític, que té presència en més de 70 països. Amb la seva retòrica ha conquerit el cor de milions de pakistanesos cansats de veure com les grans famílies es reparteixen el poder en aquesta República islàmica de 190 milions d'habitants.

Els simpatitzants de Qadri, que es calcula que superen el mig milió, no es mouran fins que les autoritats compleixin amb les seves demandes. "Volem una vida millor, volem els nostres drets. Estem farts de viure de les engrunes del govern. No tenim gas, ni electricitat, els nostres fills no poden anar a la universitat perquè no tenim diners per pagar la matrícula", denuncia el Habib, un taxista de Rawalpindi pare de família nombrosa.

Poc més de 500 metres separen l'Assemblea Nacional dels manifestants, on s'han desplegat els antidisturbis, que mantenen un perímetre de seguretat per impedir que els manifestants arribin al Parlament.

El controvertit clergue va donar ahir un ultimàtum al govern, que va vèncer a les 11 del matí (hora local), per exigir la dissolució de totes les cambres i la dimissió de l'executiu. Després de complir-se el termini, el líder de masses es va dirigir als seus seguidors amb un apassionat discurs, dins de la cabina d'un camió, preparat amb finestres blindades.

Qadri va exclamar que la gran marxa només era "el començament de la revolució". El clergue vol canvis i reformes en el sistema del país, però va aclarir que la seva marxa és "democràtica i pacífica". Entre les seves demandes hi ha que el govern interí, que es formarà després de la dissolució de l'executiu actual al març, s'esculli sota la consulta de l'exèrcit i la judicatura.

El líder islamista va animar els seus partidaris a "prendre el control de les cambres del Parlament" i va denunciar l'executiu per "haver robat els drets democràtics del 95 per cent dels pakistanesos". "Volem el canvi!", cridaven els manifestants

El clergue rebel és conscient de l'alt preu que podria pagar pel seu desafiament i ahir va patir el seu primer incident. Fonts de l'organització van explicar a l'ARA que ahir, mentre la multitud avançava cap al Parlament, va haver-hi un enfrontament entre forces de seguretat i simpatitzants que es va saldar amb una vintena de ferits, entre ells dotze dones i un policia.

Analistes i experts consideren que darrere de l'heroic clergue hi ha la mà de l'exèrcit, que, com en altres ocasions, ha aprofitat el caos per jugar un paper important en l'escena política.

stats