Internacional 04/10/2016

¿Fas 18 anys i vols viatjar per Europa? La UE (potser) et regalarà un bitllet d'Interrail

El Parlament Europeu debat la proposta per combatre l'euroescepticisme entre els joves

Laia Forès
2 min
El passi d'Interrail permet viatjar en tren per 30 països d'Europa

Brussel·les¿T'imagines fer 18 anys i que la Unió Europea et regali un bitllet d'Interrail? Doncs si prospera la proposta, la UE posarà a disposició de tots els joves europeus que compleixin la majoria d'edat un bitllet que permet viatjar durant un mes en tren per 30 països d'Europa.

En un moment en què el projecte comunitari perd suports i creix l'euroescepticisme, la iniciativa vol il·lusionar els joves, destinataris d'altres polítiques europees d'èxit com el programa Erasmus. Es tracta de "guanyar la batalla dels cors", en paraules del promotor de la proposta, el líder del PP Europeu, Manfred Weber.

"Europa està sota pressió, podem trobar energia per actuar, i per això cal que els joves se sentin més propers a Europa", ha dit aquest dimarts Weber durant la sessió plenària del Parlament Europeu que s'ha celebrat a Estrasburg.

La Comissió s'ha de pronunciar

De moment és només una idea, i correspon a la Comissió Europea donar-hi forma. S'hauria de concretar qui finança la mesura –gran part del pressupost podria sortir de la UE– i debatre'n els aspectes tècnics. Brussel·les es podria pronunciar aquest mateix vespre.

El PPE proposa que als països que no participen a l'Interrail, com Estònia o Malta, el regal serveixi per viatjar en un altre mitjà de transport públic, com l'autobús. Segons els populars, el passi ferroviari permetrà als joves descobrir Europa "sense importar el seu origen econòmic o social".

Despeses d'allotjament i manutenció

Tot i això, el regal es limitaria al bitllet d'Interrail i no cobriria les despeses d'allotjament i manutenció, fet que podria fer enrere els joves que no tinguin prou recursos a l'hora de decidir-se a agafar la motxilla i pujar al tren. Si s'aprova la iniciativa, la UE animarà els governs estatals i locals a oferir als seus ciutadans ajudes per cobrir aquestes despeses.

Cada any 300.0000 persones compren un bitllet d'Interrail, ja sigui per viatjar en tren a través dels 30 països o, amb un preu més econòmic, viatjar per un sol país. Segons es pot consultar a la web d'Interrail, el cost d'un passi per a menors de 25 anys per viatjar durant 30 dies per tots els països és de 407 euros, i per als majors de 26 anys, 532 euros. També hi ha tarifes especials per a majors de 60 anys i per a famílies.

stats