Netanyahu es fa enrere en l'acord amb l'ONU per evitar la deportació de 16.000 africans

El primer ministre escolta els crítics radicals i es justifica que ha avaluat els pros i els contres

Marxa enrere d'Israel a l'acord signat  amb l'agència per a refugiats de l'ONU, l'ACNUR, que traslladava 16.000 migrants africans a països occidentals per evitar-ne la deportació forçosa. Tan sols 12 hores després d'anunciar-ho, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha decidit anul·lar l'acord un cop, ha dit, el seu govern ha "avaluat avantatges i desavantatges".

El pla de l'ACNUR i Tel Aviv suposava acabar amb les polèmiques deportacions d'immigrants africans a països tercers, i la seva cancel·lació es produeix després que els sectors més dretans del govern de Netanyahu i els veïns dels barris amb més concentració de migrants ataquessin la debilitat del primer ministre.

El pla original de deportacions va ser objecte de rebuig social, amb manifestacions multitudinàries en contra i membres de tot l'espectre de la societat civil israeliana solidaritzant-se amb els immigrants. Però a l'altra banda, entre els més radicals del seu Likud han atacat Netanyahu des que va anunciar l'acord amb l'ACNUR.

"Donar estatus a 16.000 infiltrats a Israel convertirà el país en el paradís per als infiltrats i constitueix una rendició", ha afirmat el ministre d'Educació i soci principal de la coalició de govern, Naftalí Benet, que ha reclamat la implementació del pla original.