Netanyahu es fa enrere en l'acord amb l'ONU per evitar la deportació de 16.000 africans

El primer ministre escolta els crítics radicals i es justifica que ha avaluat els pros i els contres

Marxa enrere d'Israel a l'acord signat  amb l'agència per a refugiats de l'ONU, l'ACNUR, que traslladava 16.000 migrants africans a països occidentals per evitar-ne la deportació forçosa. Tan sols 12 hores després d'anunciar-ho, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha decidit anul·lar l'acord un cop, ha dit, el seu govern ha "avaluat avantatges i desavantatges".

El pla de l'ACNUR i Tel Aviv suposava acabar amb les polèmiques deportacions d'immigrants africans a països tercers, i la seva cancel·lació es produeix després que els sectors més dretans del govern de Netanyahu i els veïns dels barris amb més concentració de migrants ataquessin la debilitat del primer ministre.

Deportació o presó

El pla original de deportacions va ser objecte de rebuig social, amb manifestacions multitudinàries en contra i membres de tot l'espectre de la societat civil israeliana solidaritzant-se amb els immigrants. Però a l'altra banda, entre els més radicals del seu Likud han atacat Netanyahu des que va anunciar l'acord amb l'ACNUR.

"Donar estatus a 16.000 infiltrats a Israel convertirà el país en el paradís per als infiltrats i constitueix una rendició", ha afirmat el ministre d'Educació i soci principal de la coalició de govern, Naftalí Benet, que ha reclamat la implementació del pla original.