Internacional 10/06/2015

El jihadisme atempta contra el turisme a Egipte

La policia neutralitza un atac suïcida a Luxor, on moren dos terroristes

Ricard G. Samaranch
2 min

El CaireEl terrorisme jihadista també ha posat en el seu punt de mira el sector turístic egipci. Tres homes armats amb pistoles i explosius van intentar assaltar dimecres el temple de Karnak, a la ciutat de Luxor, una de les principals atraccions turístiques del país àrab.

La policia que protegia el recinte va ser capaç d’avortar l’atac, que es va saldar amb la mort de dos dels militants, mentre que un tercer va resultar ferit de gravetat. A més, entre venedors i agents, quatre persones van patir ferides lleus. Tots els turistes que visitaven el temple van sortir-ne il·lesos.

Segons fonts del ministeri de l’Interior, un grup d’agents de policia en un punt de control situat en el garatge del temple van fer aturar el cotxe en el que circulaven els tres terroristes en considerar-lo sospitós. Llavors, es va desencadenar un tiroteig entre entre policies i militants.

Un d’ells, que portava un cinturó d’explosius lligat al cos, va sortir del vehicle, i el va fer detonar, provocant la seva mort de manera immediata. Els altres dos terroristes van patir ferides de gravetat, i un d’ells va morir camí de l’hospital.

Cap reivindicació inicial

De moment, cap grup terrorista ha reivindicat l’atemptat, que s’inscriu dins d’una intensa onada d’atacs de caràcter islamista desfermada després del cop d’Estat executat per l’actual president, i llavors ministre de l’Interior, Abdelfattah al-Sissi.

D’acord amb les estadístiques del govern egipci, centenars d’agents de policia i soldats han mort des de l’estiu el 2013 a mans dels diversos grups terroristes, entre els que destaca la Província del Sinaí. Aquest grup, que s’anomenava Ansar Bait al-Maqdis abans de jurar lleialtat a l’Estat Islàmic, és el principal sospitós d’haver dut a terme l’atemptat de Karnak.

L’acció arriba només una setmana després d’un atac contra un punt de control de la polícia turistica situat als voltants de les piràmides de Giza. Uns desconeguts van obrir des d’una motocicleta provocant la mort de dos agents.

Així doncs, es fa palès que la insurgència islamista ha decidit incloure entre els possibles blancs dels seus atemptats els interessos turístics, fins ara aliens a l’onada de violència que assota el país. Aquesta tendència pot tenir greus conseqüències pel sector turístic, just en un moment en el que sembla que començava a repuntar.

Un 40% menys d’ingressos

“Tots aquests atemptats perjudiquen els grans esforços que hem fet per revifar un sector en crisis des de la revolució del 2011”, comenta Mohamed Hassanein, un empresari turístic i membre del Consell de Negocis Hispano-Egipci.

Mentre que Egipte va rebre més de 14 milions de turistes l’any 2010, que van deixar uns ingresos de prop de 11.000 milions d’euros, els anys posteriors la mitjana anual de viatgers estrangers no va superar els 10 milions, provocant una caiguda dels ingressos de prop del 40%.

Luxor va ser l’escenari de l’atemptat més brutal contra un centre turístic de l’història del país. La Gamà Islamiya va assassinar 58 turistes l’any 1997, en un altre cop dur contra el turisme, que ha representat tradicionalment un 10% del PIB egipci, i ha donat treball a un 12% de la seva mà d’obra. e

stats