PRÒXIM ORIENT
Internacional 06/10/2015

La mort de dos joves palestins eleva la tensió a Cisjordània

Els xocs amb l’exèrcit d’Israel deixen més de 400 ferits en 4 dies

Diaa Hadid
3 min
La mort de dos joves palestins eleva la tensió a Cisjordània

Ramal·lahLa mort de dos adolescents palestins va fer pujar ahir un grau més l’escalada de tensió que es viu aquesta setmana a Cisjordània i que fa témer l’esclat d’una nova Intifada. Segons una font mèdica, Abdul-Rahman Obeidallah, de 15 anys -altres informacions apunten que en tenia 13-, va ser disparat a les cames i al pit en un enfrontament amb soldats israelians a Betlem. En paral·lel, Huthayfa Soliman, un altre palestí de 18 anys, va ser assassinat a trets per les forces israelianes en un checkpoint a prop de Tulkarem, al nord de Cisjordània. Amb la previsió d’un augment de la violència, la Mitja Lluna Roja palestina ha decidit elevar el nivell d’emergència.

“La situació serà pitjor en els pròxims dies”, argumenta Erab Fouqaha, un portaveu de l’organització. Els seus equips mèdics han tractat 465 palestins ferits en enfrontaments a Cisjordània des de divendres, 36 dels quals havien rebut impactes de bala. En el mateix període, la Mitja Lluna Roja ha patit 25 atacs. Segons Fouqaha, colons jueus han trencat en dues ocasions finestres d’ambulàncies. El personal mèdic també ha sigut disparat o atacat físicament una dotzena de cops.

Els enfrontaments a Cisjordània i Jerusalem Est s’emmarquen en una nova espiral de violència que va esclatar dijous, després que un palestí matés una parella de jueus en un assentament. Dos dies després un jove palestí va apunyalar dos homes ultraortodoxos a la Ciutat Vella de Jerusalem abans de ser abatut a trets. I, hores més tard, el mateix dissabte, un altre palestí hauria ferit un jueu de 15 anys. El presumpte autor d’aquest últim atac, de 21 anys, va ser mort a trets per la policia.

Des de llavors les protestes i els xocs entre palestins i l’exèrcit d’Israel no han parat d’augmentar. Un dels pitjors enfrontaments d’ahir va tenir lloc al costat d’un assentament jueu als afores de Ramal·lah. Després que la policia els impedís l’accés a un checkpoint, diversos manifestants -la majoria dels quals adolescents- van respondre pujant a un turó pròxim per tirar pedres i objectes incendiaris als soldats. “Això és per Al-Aqsa!”, cridaven els joves mentre onejaven la bandera groga del moviment Fatah, encapçalat pel president de l’Autoritat Palestina (ANP), Mahmud Abbas. “Al-Aqsa és una línia vermella!”, deien els manifestants, que també van cremar pneumàtics per bloquejar la carretera. Les seves proclames feien referència a setmanes de tensions a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem, on hi ha la mesquita d’Al-Aqsa i la Cúpula de la Roca. Els palestins temen que els líders israelians vulguin dividir el lloc, venerat pels jueus com la muntanya del Temple i pels musulmans com el Noble Santuari. El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha negat repetidament les acusacions i ha acusat els líders palestins d’intentar incitar a la violència.

Israel imposa mà dura

Sigui com sigui, les autoritats israelianes veten des de diumenge l’accés de palestins a la Ciutat Vella de Jerusalem, excepte als residents, als comerciants i als que hi estudien o hi treballen. Netanyahu va amenaçar, a més, amb una “forta ofensiva contra el terrorisme palestí”. En una declaració televisada després d’una reunió de seguretat, va anunciar una sèrie de mesures, entre les quals l’“acceleració del procés per a la demolició de les cases de terroristes”.

Abbas, per la seva banda, va demanar a les Nacions Unides el desplegament d’una força internacional a Cisjordània, segons va informar l’agència estatal de notícies palestina. Tot i la insistència de l’ANP, però, és poc probable que Israel accepti tropes estrangeres en una àrea sota el seu control militar i fora del context d’un acord de pau.

stats