Publicitat
Publicitat

"Em sap greu el mal que he fet a Tombouctou"

El jihadista acusat de destruir el patrimoni de la ciutat de Mali es declara culpable i demana perdó en l'inici del judici a l'Haia

"Sento un gran dolor per haver de declarar-me culpable. Tots els càrrecs contra mi són precisos i correctes. Em sap greu el mal que han causat les meves accions. Lamento el que he fet a la meva família, al meu país, a la comunitat internacional en el seu conjunt". Són les paraules amb què  Ahmad al-Faqi al-Mahdi ha assumit els càrrecs contra ell, en el judici que aquest dilluns ha començat al Tribunal Penal Internacional de l'Haia per la destrucció dels monuments a Tombouctou, la mítica ciutat de Mali, durant els 10 mesos d'ocupació jihadista, el 2012. Aquest és el primer procés penal contra la destrossa de patrimoni i també la primera vegada que un dels processats en aquesta cort es declara culpable.

En la seva declaració inicial, l'acusat s'ha mostrat penedit i ha respost a totes les qüestions plantejades per la fiscal i els jutges del tribunal. " Busco el seu perdó, m'agradaria que em veiessin com  un fill que ha perdut el seu camí", ha afirmat per assegurar posteriorment que està preparat per assumir la sentència condemnatòria i ha apuntat que confia que aquesta "sigui suficient per aconseguir el perdó" dels malians.

Al-Mahdi, un cap d' Ansar Dine (la branca local d'Al-Qaida), va presentar-se com un home que complia ordres i que mai va ser partidari de destrossar els mausoleus i tombes de de Tombouctou, coneguda com la 'Ciutat dels 333 sants' i que durant segles va ser un punt de trobada cultural, comercial i intel·lectual entre les cultures tuaregs del nord i negres del sud. "[La destrucció del patrimoni] és una falta greu per la meva part i per això he demanat perdó", ha afirmat. L'acusat ha aprofitat per fer una crida als musulmans de tot el món perquè no l'imitin i "no s'impliquin" en actes similars.

El primer judici per destrucció de patrimoni

El judici és un cas sense precedents en la història, després que hagin quedat impunes altres destruccions de patrimoni reconegut i protegit per la Unesco. En aquest sentit, la fiscal en cap del TPI, la gambiana  Fatou Bensouda, ha subratllat que confia que aquest caràcter "històric" suposi la creació de "jurisprudència", i ha demanat al tribunal que tingui en compte la col·laboració i assumpció dels fets que ha fet l'acusat a l'hora de sentenciar. Per al ministeri públic, la destrucció de patrimoni, que els jihadistes consideraven antiislàmic per promoure la idolatrització, és "una agressió deliberada sobre la identitat i els béns culturals", fins al punt que els terroristes l'han fet servir com a "arma de guerra".

Bensouda ha assegurat que la Fiscalia compta amb " nombroses proves del paper central" d'Al-Mahdi en la destrucció intencionada dels monuments protegits, inclosos nou mausoleus dedicats a sants sufís i la porta de la mesquita de Sidi Yahya, del segle XV.