Publicitat
Publicitat

La justícia turca ordena la detenció de 42 periodistes

Els detinguts estan vinculats a l'imperi econòmic de la confraria de Fethullah Gülen, el predicador exiliat que Ankara acusa de ser el cervell del cop militar fallit del 15 de juliol

La purga continua a Turquia. La justícia turca ha ordenat la detenció, aquest dilluns, de 42 persones, entre les quals diversos periodistes que "pertanyen a la branca de mitjans de comunicació" de l'imperi econòmic vinculat a la confraria de Fethullah Gülen, el predicador exiliat que Ankara acusa de ser el cervell del cop militar fallit del 15 de juliol. A més, el ministre d'Exteriors,  Mevlut Cavusoglu, ha apuntat avui que el govern destituirà alguns ambaixadors pels seus contactes amb la sublevació militar.

Taksim, presa per l'oposició laica

Entre les persones afectades per l'ordre de detenció hi ha l'exdiputada i periodista Nazli Ilicak, segons informa el diari 'Cumhuriyet'. Ilicak encara no ha estat detinguda perquè no l'han trobat a casa seva. La periodista va ser acomiadada del diari progovernamental 'Sabah' el 2013 per criticar el govern i defensar la investigació anticorrupció promoguda per fiscals simpatitzants de Gülen.

Encara no s'ha especificat quantes de les persones detingudes són periodistes i quantes ocupen altres llocs de treball a l'estructura de mitjans considerats portaveus de la confraria.

En l'últim any, les autoritats turques han intervingut diversos diaris i emissores de televisió gülenistes, on han imposat administradors i han acomiadat part de la plantilla per canviar l'orientació política del mitjà.

Diaris com ' Zaman', 'Bugün' o 'Millet', ferms aliats del govern islamista fins al 2013 i adversaris des de llavors, ja no estan en mans de simpatitzants de Gülen, però els seus antics responsables han fundat nous diaris, com Özgür Düsunce, on ha treballat Ilicak fins ara.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Jucker, s'ha afegit avui als tocs d'alerta que des de les institucions europees s'han fet a Ankara i ha advertit que si el govern d'Erdogan continua amb la voluntat d'implantar la pena de mort es cancel·laran les converses per a l'adhesió a la Unió Europea.