Internacional 12/08/2013

De Kirchner s'imposa a les primàries però perd a les grans ciutats de l'Argentina

Els candidats oficialistes han perdut a Buenos Aires i Córdoba, les dues principals províncies del país

Agències
2 min

Buenos AiresEl partit de Cristina Fernández de Kirchner s'ha imposat en les eleccions primàries a l'Argentina però ha obtingut els pitjors resultats dels últims deu anys. A més de perdre en les dues ciutats més grans del país, Buenos Aires i Córdoba, també ha perdut en 13 províncies. Les candidatures oficialistes, però, han guanyat en vuit províncies –que en total sumen més vots.

En aquests comicis només s'escollien els que es presentaran com a candidats al Senat i a la Cambra de Diputats en les eleccions legislatives del proper mes d'octubre. Les primàries, però, han servit per mostrar en quin nivell de popularitat es troba De Kirchner.

Després d'un 98% dels vots escrutats, el Front per la Victòria (FPV) de De Kirchner guanya les primàries de congressistes a l'Argentina, tant en les candidatures de congressistes com en les de senadors, amb un 26% dels vots, seguit pel Front Renovador, amb un 13,54%, i el Front Progressita Cívic i Social, amb el 8,27%.

Pel que fa al Senat, l'FPV guanya amb el 27,45% dels volts, seguit pel Front Unen, amb el 12,01%, i Unió Pro, amb l'11,77%.

Derrota a les principals ciutats

A la província de Buenos Aires, que concentra més d'un terç de l'electorat d'Argentina, l'opositor Sergio Massa, del Front Renovador, ha obtingut el 35,05% dels vots, cinc punts per sobre del candidat oficialista Martín Insaurralde.

Massa ha destacat la necessitat de mirar cap al futur i escriure una nova pàgina de la història política argentina després de la seva clara victòria a Buenos Aires, el districte electoral més important del país.

En declaracions a mitjans argentins, Massa ha destacat que "els resultats no són un xec en blanc", sinó una "demostració de confiança" de cara als comicis del proper 27 d'octubre.

El partit de De Kirchner també ha perdut a Córdoba, el segon districte electoral més gran del país, on la força local Unió per Córdoba ha guanyat amb un 30,05% dels vots, gairebé vint punts per sobre de l'FPV.

Segons dades oficials, la participació ha sigut d'un 75%.

Els candidats que hagin obtingut un mínim de l'1'5% dels vots vàlids podran competir a les eleccions legislatives del proper 27 d'octubre, quan es renovaran 24 escons al Senat i 127 a la Cambra de Diputats.

stats