Alemanya
Internacional 02/08/2013

Kohl volia fer tornar a casa els immigrants turcs d'Alemanya

L'excanceller alemany ho va explicar a Thatcher als anys 80. Ara el document s'ha desclassificat

Efe
2 min
Kohl va plantejar retornar els immigrants turcs d'Alemanya / DER SPIEGEL

BerlínHelmut Kohl, antic canceller alemany entre 1982 i 1998, va valorar la possibilitat de retornar els immigrants turcs d'Alemanya al seu país a canvi d'una compensació econòmica, segons informa el setmanari alemany 'Der Spiegel'.

El diari alemany fa referència a documents d'espionatge britànic de l'època, ja que el pla es va tractar amb l'aleshores primera ministra britànica, Margaret Thatcher, quan va visitar Bonn.

Segons el protocol, Kohl va parlar amb Thatcher de la seva intenció de reduir el nombre de turcs al país aproximadament en quatre anys, en considerar impossible assimilar un nombre tan alt d'immigrants a la societat alemanya.

Quan va planejar aquesta acció, només feia quatre mesos que Kohl havia estat escollit canceller alemany.

Retorn a canvi d'una compensació

En aquell moment vivien a Alemanya prop d'1,5 milions de turcs i Kohl volia convidar una part dels turcs a tornar al seu país d'origen a canvi d'una compensació econòmica.

Un any després de la trobada amb Thatcher, el govern de Kohl va aprovar una llei per "afavorir el retorn" dels immigrants als quals se'ls oferia 10.500 marcs –uns 5.200 euros– i que el retorn de les cotitzacions de les quotes de jubilació.

Fonts de l'oficina de Kohl han confirmat la veracitat d'aquest plantejament, així com el contingut de la conversa. La idea de reduir a la meitat el nombre d'immigrants turcs "formava part de la política d'estrangeria d'aleshores", apunten aquestes mateixes fonts en un comunicat difòs aquest divendres.

Transparència britànica

El document al qual fa referència 'Der Spiegel' ha estat desclassificat al cap de 30 anys, d'acord amb una llei britància que permet publicar documents oficials passats aquest període per donar una imatge de més transparència. El dijous es va publicar un discurs preparat perquè la reina Elisabet II d'Anglaterra anunciés l'inici de la Tercera Guerra Mundial.

En el document s'hi explica que Kohl considerava que no era un problema per a Alemanya l'arribada de "portuguesos, italians o fins i tot immigrants procedents del sud-est asiàtic", al ser més fàcil la seva integració. "Els turcs, en canvi, procedeixen d'una cultura diferent", diu el protocol.

El canceller Kohl feia referència als problemes existents dels immigrants turcs per integrar-se al país pels seus matrimonis concertats i per la pràctica de l'economia submergida.

La primera onada d'immigrants turcs va arribar a Alemanya a principis dels anys seixanta, després d'un acord entre la República Federal Alemanya i Turquia per afavorir l'arribada de més mà d'obra.

Actualment viuen a Alemanya uns tres milions d'origen turc, una tercera part dels quals ja són nascuts al país.

Amb la flexibilització de les lleis d'estrangeria, sota el govern del socialdemòcrata Gerhard Schröder, es va possibilitar l'accés a la nacionalitat alemanya d'aquest col·lectiu, amb la condició que renunciessin a la d'origen.

stats