GUERRA A ALEP
Internacional 25/12/2012

Les dones kurdes també prenen les armes a Síria

Centenars de voluntàries s'allisten a la milícia en plena escalada bèl·lica per derrocar Al-Assad

David Meseguer
3 min
LES KURDES, AMB LES ARMES  Quatre milicianes kurdes al punt de control que gestionen a la ciutat d'Alep després de rebre instrucció militar.

Alep (Síria)Amb el fusell a l'espatlla, Cihan Auaz i tres milicianes més de les Unitats de Protecció Kurdes escorcollen les pertinences dels vianants que pretenen accedir a Xeikh Maqsud, un barri de majoria kurda d'Alep. Parapetades darrere d'una caseta de vigilància protegida amb sacs terrers, aquestes dones tenen la missió de controlar els ciutadans procedents de Bustan al-Paixa, un districte escenari de forts combats entre el règim i l'Exèrcit Sirià Lliure.

"Durant dos mesos hem rebut instrucció militar i després hem assistit a cursos de civisme per saber tractar amb els ciutadans", explica la Cihan amb el soroll de les ràfegues de metralladora de fons. "Sóc estudiant i abans mai havia agafat una arma amb les mans, però ara el nostre poble ens necessita", afegeix. Com aquesta jove de 20 anys, en els últims mesos centenars de dones de la minoria kurda a Síria -el 10% de la població- s'han unit de manera totalment voluntària a les milícies kurdes.

"Els enfrontaments recents amb el règim a Derik i els xocs amb grups islamistes opositors a Ras al-Ain han fet augmentar el nombre d'adhesions femenines a les nostres forces de protecció", assenyala a l'ARA Zelal, codirigent a la ciutat d'Alep del Partit de la Unió Democràtica (PYD) -la branca política del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) a Síria-. "Al país som poc més de 2 milions de kurds i donada la gravetat de la situació és fonamental que les dones s'allistin a les nostres unitats defensives", remarca la líder política.

Entrenament fora d'Alep

Davant la impossibilitat de fer la formació militar en un entorn urbà, les futures milicianes d'Alep es desplacen a Afrin, una població de majoria kurda del nord de la província envoltada d'extensos camps de conreu. En aquest enclavament, les Unitats de Protecció Kurdes disposen de camps d'entrenament on s'ensinistren les voluntàries en el maneig de les armes i les tàctiques de combat. Un cop assimilats aquests coneixements, les milicianes tornen a Alep, on reben cursos de protocol per conèixer les pautes a seguir en els punts de control. "Incidim molt en el tracte amb el ciutadà, ja que diàriament centenars de persones creuen aquests checkpoints ", explica la Rokan, una activista responsable d'aquestes sessions.

La nombrosa presència femenina en les Unitats de Protecció Kurdes contrasta amb l'escàs nombre de dones a les files de les tropes governamentals i dels rebels. La deserció a finals d'aquest mes d'octubre de Zubaida al-Meeki, oficial alauita de l'exèrcit sirià, per unir-se a l'oposició armada ha estat un dels pocs episodis en què una militar ha acaparat l'atenció mediàtica en el conflicte sirià.

Sobre el terreny, el gruix de l'Exèrcit Sirià Lliure el formen homes i el paper de la dona en territori rebel queda relegat majoritàriament a l'àmbit civil. "L'home sempre ha significat poder i hegemonia. La guerra també. La participació de la dona en la guerra és la màxima expressió d'igualtat", afirma la dirigent del Partit de la Unió Democràtica. Aquest rol actiu de la dona en la vida política i militar kurda és herència de la ideologia feminista del PKK. Per aquest motiu, les diferents formacions polítiques i grups armats kurds pròxims a la guerrilla aposten per la paritat i acostumen a tenir un home i una dona a la seva cúpula.

A Turquia, el prokurd Partit de la Pau i la Democràcia (BDP) està copresidit per Gültan Kisanak i Selahattin Demirtas, una situació que també es produeix a Síria tant a la direcció del PYD com en la comandància de les Unitats de Protecció Kurdes. "Durant els últims anys de dictadura hem treballat pels drets de la dona en la clandestinitat", apunta la Rokan. "Abans la militància era escassa per la por, però des de l'inici de la revolta hem fet manifestacions i conferències en defensa de l'emancipació de la dona", destaca l'activista.

Els allistaments no s'aturen

Precisament, el cop més dur a la milícia kurda des de l'inici de la revolta siriana va ser la captura de la seva líder a Alep durant els enfrontaments amb la brigada Saladí de l'Exèrcit Sirià Lliure a Aixrafiieh, un barri de majoria kurda, a finals d'octubre. Malgrat anunciar-se la seva mort, la Zelal assegura: "Després de ser trasllada i retinguda a Turquia, la nostra companya ha abandonat el país i està en perfecte estat". Mentre el conflicte sirià no s'aturi, sembla que el degoteig d'allistaments femenins a les milícies kurdes tampoc ho farà.

stats