Publicitat
Publicitat

Els kurds reculen a l’est de l’Eufrates

Les Unitats de Protecció Popular kurdes de Síria (YPG) van anunciar ahir que es retiraven de la ciutat de Manbij que van prendre fa dues setmanes als jihadistes de l’Estat Islàmic. Els comandaments kurds asseguraven que ja havien acabat la missió i que entregaven el control de la ciutat a un consell local àrab. Washington va confirmar la notícia. Feia setmanes que Turquia exigia als kurds sirians que tornessin a l’est del riu Eufrates. Els Estats Untis els van advertir dimecres que perdrien la cobertura aèria en el seu combat contra els jihadistes si no retrocedien.

Ankara va passar de les paraules als fets dimecres i va ocupar Jarabulus obrint el pas a diverses unitats de rebels sirians. Van prendre el control d’aquesta població del costat sirià de la frontera dominada per l’Estat Islàmic abans que hi arribessin els kurds. Turquia no està disposada a permetre que les YPG, que consideren la branca siriana de la guerrilla kurda del PKK, completin el control de la frontera i volen evitar que connectin la zona que ja controlen al nord-est de Síria amb el cantó d’Afrin a l’extrem occidental i hi reforcin la seva autoproclamada autonomia.

L’operació turca, que ahir es va aprofundir amb l’enviament de més tancs després que segons mitjans turcs els jihadistes es retiressin sense oposar resistència, va coincidir amb els primers bombardejos de l’aviació siriana contra posicions kurdes al nord-est del país, a la ciutat d’Al-Hassakah. “L’estat turc i el règim del Baas ens ataquen perquè són antikurds”, explica a l’ARA una font pròxima a les YPG. “[Ankara i Damasc] s’han estat reunint amb aquest objectiu. I pensem que volen recuperar l’acord d’Adana del 1998 [en què Síria i Turquia acordaven coordinar-se per combatre el PKK]. Això limitaria la capacitat dels kurds de combatre l’EI”, alerta.