CRISI POLÍTICA AL CAIRE
Internacional 10/12/2012

El duel entre laics i islamistes a Egipte es resoldrà a les urnes

La confrontació entre govern egipci i oposició, entre islamistes i laics, es trasllada dels carrers als col·legis electorals. Mursi va rectificar ahir el seu decret, però no el pla per fer la consulta popular.

Ricard G. Samaranch
3 min
El duel entre laics i islamistes a Egipte es resoldrà a les urnes

EL CAIREDes d'ahir Egipte ja es prepara pel duel final entre el govern islamista i l'oposició laica. Serà dissabte, 15 de desembre, quan se celebrarà el referèndum sobre l'esborrany constitucional apadrinat pels islamistes. Mentre l'oposició encara debat la seva estratègia, els Germans Musulmans ja han començat la seva campanya a favor del sí.

El Front de Salvació Nacional, la principal plataforma opositora, va rebutjar de manera oficial les concessions fetes el dia anterior pel president, que va derogar el seu controvertit decret pel qual s'atorgaven uns poders gairebé absoluts. Alguns dels integrants del Front van apuntar ahir que les presumptes concessions de Mursi són buides, ja que no renuncia al desig d'aprovar l'esborrany constitucional, el principal objectiu darrere de la seva declaració constitucional.

"El que ha passat és una manipulació i una continuació de l'engany en nom de la llei i la legitimitat", va afirmar el Moviment 6 d'Abril en un comunicat. El Front va censurar el rais islamista per voler celebrar un referèndum sobre un esborrany que no té un ampli consens, ja que va ser aprovat sense els vots de les forces laiques. No obstant això, no podran evitar que el pols es traslladi a les urnes, el terreny de joc preferit dels islamistes.

L'essència de la crisi es manté

La nova declaració constitucional, redactada per un grup d'experts dissabte a la tarda, manté algunes de les provisions del "cop de decret" de Mursi, detonant de la greu crisi actual. Per exemple, autoritza nous judicis a responsables dels abusos comesos durant el règim de Mubàrak. No obstant, no conté el seu element més polèmic: el blindatge de totes les decisions i accions del rais davant la justícia. El nou decret estableix també que, en cas que el no resulti vencedor en el referèndum, el president "cridarà a l'elecció d'una nova assemblea constituent de 100 membres en tres mesos".

Durant els pròxims dies, l'heterogènia i fragmentada oposició haurà de prendre una decisió important: fer campanya pel no o bé cridar la ciutadania a boicotejar el referèndum, apostant perquè una baixa participació desligitimi la nova carta magna. El debat serà tota una prova de foc per a l'oposició, que si no aconsegueix una mínima unitat d'acció en aquest assumpte, servirà en safata la victòria als islamistes. Els Germans Musulmans van instar ahir l'oposició a abandonar les seves protestes.

"El decret constitucional és el que va causar els conflictes recents i ha estat cancel·lat. No hi ha ara excusa per a les mobilitzacions massives", es deia en un comunicat fet públic per la confraria. La històrica oposició islamista desafia els seus adversaris a acceptar el resultat del referèndum: "Aquesta és la base de la democràcia, l'acceptaran ells?".

D'altra banda, segons va informar ahir el diari egipci Al-Ahram , Mursi va firmar ahir un decret per implicar l'exèrcit en el manteniment de l'ordre, ja que autoritza el cos militar a arrestar civils fins que se celebri el referèndum. Les forces armades van tenir aquesta potestat fins al maig, quan es va anul·lar l'estat d'emergència, que havia estat en vigor en les últimes tres dècades.

L'exèrcit va trencar ahir el seu silenci, després d'haver-se mantingut mut des de l'inici de la greu crisi que pateix el país. En un comunicat oficial, va exigir a govern i oposició que resolguin les seves diferències a través del diàleg, advertint que si no ho fan Egipte entrarà "en un fosc túnel". Les paraules de l'exèrcit, la institució més poderosa d'un estat que va governar des del 1952 i fins al juny, són tot un avís que no permetrà que el país àrab caigui en una confrontació civil sanguinària.

stats