Publicitat
Publicitat

Una regió letona amb una identitat diferent i molta atracció per Moscou

Piters Locs, de 70 anys, és un convençut activista defensor d’una obscura i, almenys oficialment, inexistent llengua que és la punta de l’iceberg d’una reivindicació gairebé esotèrica. “Som un poble diferent”, explica mentre mostra als visitants el museu que ell mateix ha muntat sobre la llengua i la literatura de Latgale, una regió poc poblada plena de llacs, boscos i fàbriques soviètiques abandonades, allà on Letònia fa frontera amb Rússia.

Tot i que Piters Locs repeteix una vegada i una altra que no vol de cap manera que aquesta regió se separi de Letònia, la passió per la llengua latgaliana i la seva identitat diferenciada són una mostra de per què els nacionalistes russos veuen aquesta regió -que representa una quarta part del país- com un terreny adobat per fer augmentar els moviments que busquen dividir i debilitar la franja més oriental de l’OTAN.

Només unes 100.000 persones parlen el latgalià, considerat un dialecte del letó per les autoritats de Riga, que no en prohibeixen l’ús. Però els grups pro-russos s’han pres amb entusiasme les queixes que asseguren que la cultura de la regió, molt influïda per Rússia, està amenaçada, la qual cosa ha alimentat la sospita que actuen com un front de Moscou.

En un dels seus últims articles, Rostislav Ixenko, un analista polític pròxim a figures nacionalistes influents a Moscou, instava Rússia a emprendre una “ocupació preventiva” de Letònia, Lituània i Estònia, tots ells països membres de l’OTAN, i afirmava que la identitat diferenciada de Latgale podria ajudar a obrir el camí per fer una “revisió” de les fronteres del Bàltic.

Aquest escenari suposaria una repetició bàltica dels esdeveniments de l’any passat a Ucraïna, on els separatistes pro-russos i els anomenats homes verds -els soldats russos amb uniformes sense insígnies- van obtenir el control de Crimea i del territori al llarg de la frontera amb Rússia.

Una estratègia similar s’ha utilitzat fa poc amb l’aparició a internet de misterioses reivindicacions per establir una República Popular de Latgale, una versió letona de la República Popular de Donetsk a Ucraïna, que té el suport del Kremlin. L’agència letona d’intel·ligència ha lluitat per rastrejar l’origen dels recursos, però creuen que van ser creats des de Rússia. “Sembla una mena de provocació per mirar com reaccionarem”, explica un funcionari de l’agència. Així, va assegurar que no hi ha senyals de fervor separatista a Latgale i va descriure la República Popular de Latgale com una “creació artificial feta per estranys”.