En breu
Internacional 09/07/2012

Els liberals de Jibril proclamen la victòria en els comicis de Líbia

David Kirkpatrick
2 min
Els liberals de Jibril proclamen la victòria en els comicis de Líbia

THE NEW YORK TIMESLa coalició liderada per Mahmoud Jibril, politòleg format a Occident, semblava avantatjar els partits islamistes a Líbia en les primeres eleccions de l'era post-Gaddafi, que es desmarquen dels resultats de la Primavera Àrab a Egipte i Tunísia. Els resultats preliminars anuncien una relativa novetat en el debat polític i testimonien la reputació i alhora les connexions tribals de Jibiril. El candidat és membre dels Warfala, una de les tribus més nombroses del país i alhora té el crèdit d'haver estat el primer ministre que fa contribuir a liderar el govern de facto de Bengasi.

Però Jibril i la seva coalició han destacat també evitant la polarització entorn de la llei islàmica. Comparteix amb els Germans Musulmans l'objectiu d'establir la xaria. Va argumentar que els seus rivals islamistes no eren més musulmans que ell. Jibril, exprofessor de ciència política de la Universitat de Pittsburgh, va declarar fa poc en una cadena de televisió local que els seus veïns el descriurien com "algú que va cada divendres a la mesquita i que resa als ulls de tothom". "L'islam és una religió massa gran per ser utilitzada amb finalitats polítiques", va sentenciar.

El seu triomf davant el bloc dels Germans Musulmans probablement converteix Jibril en la veu més important en la pròxima etapa de la transició política líbia després de la caiguda del coronel Muammar al-Gaddafi. Una fase que ha d'incloure la redacció de la nova constitució. I la seva victòria pot completar el retorn d'un líder que va ser expulsat del càrrec sota la pressió del grup de rebels que van capturar i assassinar Gaddafi. Aleshores l'acusaven d'estar massa preocupat pel suport d'Occident i que negligia les necessitats del territori.

Diverses estimacions apunten que el partit de Jibril, l'Alliança de Forces Nacionals, hauria obtingut fins al 80% dels vots a la regió de Trípoli i més del 60% a la zona de Bengasi, a l'est del país. Els Germans Musulmans haurien obtingut un 20% o menys a les dues regions. El grup del milicià Abdel Hakim Belhaj va quedar al darrere. Els resultats definitus se sabran a finals de setmana.

stats