Publicitat
Publicitat

Les quatre llibertats de Roosevelt a l’illa més desconeguda de Nova York

Durant anys l’illa situada entre els barris de Manhattan i Queens de Nova York va ser un lloc ignorat i desconegut per a la majoria dels ciutadans de la ciutat. Una zona en declivi que va ser una presó, un hospital i un manicomi.

La seva situació va canviar quan va ser rebatejada amb el nom de Roosevelt, en honor al 32è president dels Estats Units, l’arquitecte del New Deal, el 1973. La població de l’illa ha augmentat en les últimes dècades però continua sent com un petit barri de 14.000 habitants en una ciutat que en té més de vuit milions. I és coneguda tant pels novaiorquesos com pels turistes pel seu telefèric.

Hillary Clinton va escollir aquest indret per fer el primer gran discurs de la seva campanya presidencial perquè està carregat de simbolisme. Franklin Delano Roosevelt, l’arquitecte del New Deal, és un dels presidents demòcrates més estimats pels nord-americans. Una estima que també tenen per la seva dona, Eleonor, que va ser una gran defensora dels drets humans i la primera delegada a les Nacions Unides el 1946.

D’altra banda, el parc més gran de l’illa rep el nom de les Quatre Llibertats de Franklin D. Roosevelt. En el seu famós discurs del dia 6 de gener del 1941 davant del Congrés dels Estats Units -que tenia com a objectiu convèncer el país d’ajudar els aliats europeus en la seva lluita contra els règims feixistes de Hitler i Mussolini-, Roosevelt va enumerar quatre llibertats: llibertat d’expressió, llibertat de culte, llibertat de viure sense misèria i llibertat de viure sense por.

Clinton es va presentar ahir com l’hereva de les polítiques socials del Roosevelt. I, com ell, vol ser una defensora de la classe treballadora.