Publicitat
Publicitat

L'estrella de Renzi perd força a Itàlia

El Partit Demòcrata s'imposa a les urnes en les eleccions regionals, però pateix una important pèrdua de vots .La Lliga Nord i el Moviment 5 Estrelles, guanyadors morals

Tot i que el centre esquerra s'ha imposat en les eleccions per renovar les administracions en set regions italianes, els guanyadors morals en aquests comicis són el Moviment 5 Estrelles, que es confirma com a segon partit al país, i la Lliga Nord, que ha aconseguit importants resultats. Una altra dada a tenir en compte en aquestes eleccions regionals és l'augment de l'abstenció, ja que només ha votat el 52% dels 22 milions d'electors cridats a les urnes, un 11% menys que en les anteriors de 2010 i molt lluny del 72 % de 2005. Aquest allunyament de la política és una de les claus de lectura per a les dades en les regionals, celebrades aquest diumenge.

El centreesquerra ha guanyat en les regions d'Úmbria, les Marques, Pulla, Toscana, i ha recuperat Campània, però ha perdut la Ligúria a mans del centredreta, que també s'ha fet amb el Vèneto. El major partit del centre esquerra, el Partit Demòcrata (PD) del president del govern, Matteo Renzi, ha patit una important pèrdua de vots respecte a les anteriors regionals i sobretot en comparació amb el 40% que va aconseguir en les passades europees.

Els resultats encara no són definitius, ja que segueix el recompte en algunes regions, però el PD ha sumat el 46% a Toscana i el 35% a les Marques, però ha baixat al 25% a la Ligúria i ronda el 20% a Campània i a Pulla . El PD ha pagat car les divisions que han fet que en algunes regions els dissidents hagin presentat els seus propis candidats, disgregant el vot de l'esquerra.

Grillo, segon

El Moviment 5 Estrelles (M5S) de Beppe Grillo s'ha convertit en el segon partit en totes les regions com demostra el 19% a les Marques o el 18% a Campània. Però a més és el primer partit a la Ligúria, amb el 22% aconseguit per Alice Salvatore. "Som un moviment en ascens. El resultat d'avui és impressionant", ha afirmat un dels membres del M5S i vicepresident de la Cambra dels Diputats, Luigi Di Maio.

La Lliga Nord s'expandeix

Pel que fa a la Lliga Nord, no només ha arrasat al Vèneto, on es va confirmar el governador sortint Luca Zaia, sinó que travessa les "fronteres" de la Padània per aconseguir el 20% en Ligúria, el 16% a la Toscana, el 15% a Úmbria i el 13% a les Marques. "Som nosaltres la veritable alternativa de centredreta a Renzi i penso que s'anirà aviat a les eleccions", ha dit el secretari general del Lliga Nord, Matteo Salvini.

Encara que Silvio Berlusconi pot celebrar haver col·locat un dels seus homes de confiança, Giovani Toti, a la Ligúria, el seu partit Força Itàlia no supera en cap regió el 18%, i a Pulla s'ha quedat en un 10,8%, al Vèneto al 5,7% i a Úmbria i la Toscana al 8,5%.

Etiquetes