Publicitat
Publicitat

Blanca o negra: biologia o identitat?

 Els pares d'una activista que deia que era afroamericana desvelen que en realitat és caucàsica

Què defineix una persona, la biologia o la identitat? La polèmica ha sorgit als Estats Units amb la notícia que una activista pels drets civils dels negres és una blanca que durant anys s'ha proclamat mestissa, amb tanta barreja de sang com la mateixa història del país.

La descoberta que Rachel Dolezal és en realitat una dona blanca ha fet que hagi hagut de deixar la presidència a l'estat de Washington de l'Associació Nacional per a l'Avenç de la Gent de Color ( NAACP, per les sigles en anglès). Avui, però, en una entrevista a la cadena nord-americana NBC, ha reivindicat la seva identitat davant del seu ADN. "Em sento negra", ha insistit

Durant anys, Dolezal, que ara en té 37, s'ha presentat com una afroamericana i ha estat a primera fila de diverses manifestacions i actes en favor de la igualtat racial, en un país on ser negre vol dir encara ara viure amb desavantatge respecte a la majoria blanca.

Els progenitors de Dolezal són els que han desmuntat la seva història, presentant-se en una cadena de televisió per afirmar amb proves que per les venes de la seva filla només hi corre la sang caucàsica heretada dels rebesavis europeus. Per demostrar-ho, els pares mostraven la foto de l'adolescent Rachel, rossa amb ulls blaus. La imatge és molt diferent de la que llueix avui en dia l'activista, amb cabells arrissats a l'estil 'afro' i una pell enfosquida, que li han servit per mantenir la seva mentida.

A l'entrevista amb l'NBC, Dolezal ha explicat que durant tota la seva vida ha viscut en una comunitat majoritàriament negra. De fet, els seus pares van adoptar quatre nens negres, i la jove Rachel va estudiar en una universitat amb forta presència d'estudiants negres. Sobre com la seva imatge s'ha anat fent més negra, l'activista ha explicat que pren molt el sol però que mai s'ha pintat la cara de negre "com una representació", intentant defensar-se de les crítiques que ha rebut. "Hi ha un nivell de connexió molt fort" amb la comunitat negra, ha afirmat.