Internacional 03/10/2020

Confusió sobre l’estat de salut de Donald Trump

El seu metge diu que està “molt bé” però el seu cap de gabinet parla de situació “preocupant”

Carlos Pérez Cruz
3 min
El metge del president, Sean Conley, al capdavant de l’equip mèdic que l’està tractant al Centre Mèdic Walter Reed, compareixent ahir davant la premsa.

WashingtonSi la gestió de la pandèmia per part de la Casa Blanca ha sigut un màster en irresponsabilitat, la de la informació sobre l’estat de salut de Donald Trump, hospitalitzat divendres amb covid-19, no promet ser millor. La primera compareixença pública del metge personal del president, Sean Conley, va contribuir més a la confusió que a les certeses sobre la situació del mandatari. La versió de Conley és que dissabte a la tarda (hora catalana), Trump es trobava “molt bé”, fins i tot “d’excepcional bon humor”, segons Conley. La versió alternativa, distribuïda a través de la llista de premsa de la Casa Blanca i atribuïda per diversos mitjans al cap de gabinet del mandatari, Mark Meadows, és que les 24 hores prèvies havien sigut “molt preocupants” i que les properes 48 es consideraven “crítiques”.

Després de la roda de premsa el president va tuitejar: “Em trobo bé!” A més, va qualificar d’“increïble” el personal que l’està tractant al Centre Mèdic Walter Reed. La compareixença del doctor Conley va ser la primera en què oficialment es van detallar els símptomes de Trump: tos lleu, congestió nasal i febre. Les dues primeres haurien millorat i l’última havia desaparegut en les últimes 24 hores, segons va aclarir. Tots els símptomes havien sigut detallats prèviament per diversos mitjans nord-americans. Però el relat de doctor només va contribuir a fer que augmentin els dubtes sobre la cronologia i els detalls de la infecció que va portar a l’hospitalització de Trump divendres a la nit.

Quan va donar positiu

Segons la seva descripció dels esdeveniments, Donald Trump hauria sigut diagnosticat 72 hores abans de la roda de premsa. És a dir, dimecres al matí, l’endemà del debat amb Joe Biden i, per tant, hores abans de protagonitzar un míting de campanya a Minnesota. No obstant això, la Casa Blanca havia informat prèviament que no van rebre la PCR positiva fins ben entrada la nit de dijous a divendres. Per mirar de frenar les especulacions, la Casa Blanca va enviar més tard un memoràndum signat pel metge en el qual aquest afirma que havia “utilitzat incorrectament el terme «72 hores» en lloc de «dia tres»”.

Més polèmica. Conley va insistir que Trump no està rebent oxigen, però va ser evasiu a l’hora d’aclarir si l’havia rebut en algun moment des que va ser diagnosticat. “No [va rebre] oxigen dijous, no [el rep] en aquest moment, ni ahir”, en referència a divendres. “Mentre hem sigut aquí, no ha estat amb oxigen”. Diversos mitjans, entre ells el New York Times, l’agència AP i CBS, afirmen tenir fonts que confirmen que, abans de marxar a l’hospital, Donald Trump va rebre oxigen després de patir-ne una caiguda i de tenir problemes respiratoris.

L’optimisme oficial i la presumpta lleugeresa dels símptomes contrasten amb el fet que Trump hagi sigut hospitalitzat. El doctor Sean Conley es va limitar a respondre que ho està “perquè és el president dels Estats Units”. El mateix raonament per explicar per què se li està proporcionant, entre d’altres tractaments, el remdesivir, un medicament experimental que s’està subministrant a pacients en estat greu. “Si hi ha alguna possibilitat que pugui donar-li un valor afegit al tractament i accelerar la seva recuperació, vull que el prengui”, va concloure Conley.

La nominació al Suprem, en perill

Al positiu del president i de la seva dona, Melania Trump, s’hi han anat afegint en els dos últims dies almenys una desena de casos més, entre ells el del cap de campanya de Trump, Bill Stepien, i tres senadors republicans. Dos d’ells, Mike Lee i Thom Tillis, formen part del comitè judicial del Senat, que a partir del 12 d’octubre ha d’iniciar el procés de confirmació d’Amy Coney Barrett com a nova jutge del Tribunal Suprem, la tercera escollida per a l’alt tribunal per Donald Trump. El president del comitè, Lindsey Graham, ja ha anunciat que manté l’agenda. Els problemes per aprovar la nominació abans de les eleccions podrien venir més tard si els tres no poguessin participar en la votació.

L’acte de presentació de Coney Barrett va tenir lloc el dissabte 26 de setembre a la Casa Blanca. Tot i que no és fàcil determinar l’origen dels contagis, almenys set persones de les que hi van participar han donat positiu. Tot i que la cerimònia principal va tenir lloc als jardins de la residència presidencial, diversos dels infectats van participar en una recepció a la nominada a l’interior de l’edifici sense mascareta.

“El remdesivir està indicat per a pacients greus”

El president Donald Trump té símptomes lleus, però li administren remdesivir. ¿No resulta contradictori?

Efectivament, el remdesivir està indicat només en pacients greus, els que tenen una pneumònia o necessiten oxigen. En aquests casos pot escurçar l’estada hospitalària. Aquesta és la part científica. Ara bé, parlem del president dels EUA i això vol dir que els metges deuen pensar que han de fer qualsevol cosa abans que se’ls posi molt malalt.

¿Vol dir que li han donat per precaució?

Des d’un punt de vista científic això no té cap base. Però no és un pacient qualsevol, en aquests casos es prenen unes precaucions extremes. A més, el remdesivir és un medicament nord-americà, fabricat per ells, i això també és un factor polític.

Com valora el risc del president Trump?

Tenint en compte que té 74 anys, un índex de massa corporal per sobre de 30, que és obesitat moderada, i que han dit que és hipertens, la malaltia pot ser més greu en el seu cas. Però la probabilitat de supervivència dels pacients d’aquestes característiques també és molt alta, al voltant del 95%.

stats