Madrid descarta que el pesquer valencià amb una dotzena de migrants arribi a un port espanyol

Quim Torra, en canvi, havia ofert refugi a Catalunya per evitar que els nàufrags tornin a Líbia

El govern espanyol no es mou, aquest cop, de la retòrica europea i ha assegurat aquest dijous que el pesquer de Santa Pola 'Nuestra Madre Loreto' ha firmat que s'ha de dirigir al "port segur més pròxim", de manera que es descarta que pugui ser acollit a la Península, informa Mariona Ferrer des de Madrid. La vicepresidenta Carmen Calvo ha explicat en la roda de premsa setmanal després del consell de ministres que l'executiu manté un "contacte constant" amb la tripulació "des del minut u" en què el vaixell va rescatar la dotzena de migrants davant de la costa de Líbia, considerat un port no segur.

Les paraules de Calvo fan inviable la proposta feta poc abans pel Govern d'obrir els ports catalans perquè hi desembarqui el vaixell. En un tuit, el president Quim Torra ha afirmat que els migrants "sempre tindran acollida a Catalunya". 

Mentre els dies passen a alta mar, el 'Nuestra Madre Loreto' ha llançat un missatge de SOS que estan al límit de la seva capacitat. Dijous un dels joves egipcis va patir un desmai després que l'embarcació, desbordada i sense equipament específic per fer rescats, superés un fort temporal, amb onades de més de cinc metres, sense que cap estat europeu, ni tan sols Espanya, els oferís cap mena de protecció. Líbia els ha ofert dos ports per avituallar-se, però el capità s'hi ha negat perquè la situació de caos i guerra civil que pateix el país nord-africà fa témer per la seguretat de la tripulació. Pel que fa als nàufrags, s'exposarien a tota mena d'abusos, un perill que fa que l'ONU prohibeixi retornar-hi els migrants i refugiats.

Un pesquer valencià que va rescatar 12 migrants, abandonat en aigües internacionals

L''Open Arms' i el 'Mare Jonio', el vaixell de la plataforma italiana Mediterranea que s'ha aliat amb l'ONG badalonina i amb l'alemanya Sea Watch, han arribat aquest divendres fins al pesquer valencià i són a bord del vaixell donant-hi assistència mèdica. Les embarcacions humanitàries, que s'havien refugiat del temporal al port tunisià de Zarzis, havien sortit al rescat del pesquer malgrat les males condicions meteorològiques.

El patró del pesquer, Pascual Durá, alerta que fa dies que estan racionant el menjar i l'aigua, després que inesperadament s'hagi duplicat el nombre de persones a bord. Segons Durá, no tenen reserves per aguantar més de set dies i els mariners se senten "exhaustos i desemparats". Alguns dels nàufrags ja han deixat clar que s'estimen més morir abans que ser retornats a Líbia, i per això el capità tem un motí a bord si no els deixen cap altra alternativa que tornar. 

Segons el capità, els 12 nàufrags van ser abandonats per la patrullera líbia, que després d'interceptar una pastera va marxar i va deixar a bord del pesquer els que s'havien tirat a l'aigua per no ser atrapats.