TRANSICIÓ POLÍTICA
Internacional 06/07/2012

Les milícies segresten la revolta contra Gaddafi

Líbia elegirà demà una nova assemblea legislativa. La seva prioritat serà acabar amb el poder que s'han atribuït les milícies, que amenacen el futur del país, segons un informe d'Amnistia Internacional.

Marc Vidal
2 min
Un mural recorda una execució massiva d'opositors ordenada per Gaddafi.

BARCELONA.Líbia vota demà en les primeres eleccions lliures en 50 anys, les que han de posar punt final a la revolta que va acabar amb el linxament de Muammar al-Gaddafi. Dels comicis n'ha de sortir una assemblea que tindrà dos grans objectius: elegir un govern que prengui el poder a l'actual Consell Nacional de Transició (CNT) i redactar una Constitució que serà sotmesa a referèndum.

Però més enllà d'aquest doble encàrrec, la gran assignatura pendent que haurà d'afrontar el nou govern libi per evitar que el procés de transició descarrili és desarmar les milícies que s'han fet fortes al país i es neguen a reconèixer cap autoritat.

Un informe d'Amnistia Internacional (AI) fet públic ahir alerta que Líbia corre el risc de repetir les mateixes violacions dels drets humans que van portar a la revolta contra el règim dictatorial de Gaddafi. "El nou govern sorgit de les urnes tindrà més legitimitat que l'actual consell transitori i sembla que la situació podria canviar", explica a l'ARA la investigadora d'AI sobre Líbia Diana Eltahawy.

Segons aquesta organització, centenars de milícies campen pel país imposant el seu ordre i atemorint la població, que en alguns casos ha hagut de fugir de casa seva. Tothom és un possible col·laborador de l'antic règim per aquests combatents, que es calcula que tenen detingudes fins a 4.000 persones en centres de reclusió no reconeguts per cap autoritat oficial.

"Un pas endavant que esperem del nou govern és una condemna enèrgica d'aquestes actuacions al marge de la llei -explica Diana Eltahawy- i l'abolició de la llei que dóna plena immunitat als que van lluitar contra Gaddafi".

Fins a 2,7 milions de libis s'han registrat per votar a les eleccions de demà, en què s'elegiran 200 diputats entre els 3.700 candidats que s'hi presenten. A diferència del que ha passat a Tunísia i Egipte, no s'espera que un sol gran partit islamista aconsegueixi el control de la nova assemblea legislativa, sinó que siguin partits petits i candidats locals -la majoria amb afinitats islamistes- els que configurin un Parlament molt fragmentat.

stats