PRÒXIM ORIENT
Internacional 18/07/2012

El servei militar obligatori trenca el govern d'Israel

L'entrada de Kadima al govern de Netanyahu va ser inesperada, però la seva sortida no. La llei que eximeix els ultraortodoxos de la mili ha provocat aquesta reacció, que pot portar a eleccions anticipades.

Anna Garcia
2 min
Netanyahu i el líder de Kadima es donen la mà el 8 de maig després de formar la coalició.

JERUSALEML'entesa entre el partit de centredreta Kadima i el Likud, el partit de dretes del primer ministre israelià, Benjamin Netanhayu, s'ha acabat. Ha estat un idili de només 70 dies. El detonant, no haver trobat una alternativa a l'anomenada llei Tal, que eximeix els haredim ( temerosos de Déu ) de fer el servei militar, que és obligatori, en canvi, per a la resta de la població israeliana. Tres anys ells, dos anys elles, a partir dels 18 anys. "És una llàstima però no hi ha cap altra opció que deixar el govern", va anunciar ahir el líder de Kadima i vicepresident del govern israelià, Shaul Mofaz.

Mofaz, conscient que va ser durament criticat quan va entrar a la coalició de govern fa poc més de dos mesos, s'ha mostrat inflexible davant d'un tema que creu vital per al país: "Cada concessió danyaria la imatge de Kadima", ha afirmat. Al febrer el Tribunal Suprem d'Israel va declarar inconstitucional la llei Tal i la seva data de caducitat és a finals de juliol, quan el Parlament està a punt de fer les vacances.

Kadima aposta pel reclutament, civil o militar, de tots els ultraortodoxos als 18 anys o tan aviat com sigui possible. Si no es així, advoca perquè s'imposin sancions a qui rebutgi servir al país, tal com recull l'informe Plesner. Netanyahu, per la seva banda, pressionat pels grups més religiosos de la seva coalició, vol una integració gradual. Malgrat aquestes dues posicions, Mofaz va explicar que ell havia mostrat certa flexibilitat acceptant que els estudiosos de les sagrades escriptures a temps complet ho fessin fins als 22 anys. Netanyahu, segons Mofaz, no accepta un reclutament abans dels 26.

Eleccions anticipades?

La marxa dels 28 escons de Kadima podria provocar una desestabilització del govern i alguns analistes ja parlen d'eleccions anticipades, que podrien tenir lloc a començaments del 2013. En aquesta línia s'ha mostrat la líder de l'oposició, Shelly Yachimovic, del partit laborista, que ha fet una crida a dissoldre el Parlament i avançar les eleccions.

stats