Internacional 02/07/2013

El ministre d'Exteriors de Portugal també dimiteix

Paulo Portas deixa la cartera només l'endemà que ho fes el titular de Finances

Agències
2 min

BarcelonaEl ministre d'Exteriors de Portugal, Paulo Portas, ha presentat la dimissió al cap de l'Executiu, Pedro Passos Coelho, segons fonts oficials.

La dimissió de Portas, líder dels democratacristians que garanteixen la majoria absoluta del govern portuguès, deixa debilitat el govern conservador de Portugal. En cas que el partit de centredreta deixés el govern, el Partit Socialdemòcrata de Pedro Passos Coelho perdria la majoria al Parlament.

L'anunci ha arribat per sorpresa i només unes hores abans que Maria Luísa Alburquerque, la nova ministra de Finances, assumís el càrrec.

La dimissió de Portas obre una tercera crisi ministerial al govern conservador de Portugal. El 4 d'abril, el ministre Adjunt i d'Afers Parlamentaris, Miguel Relvas, va deixar l'executiu esquitxat per un escàndol d'irregularitats en l'obtenció del seu títol universitari.

L'endemà de la dimissió del ministre de Finances

La dimissió de Paulo Portas, també líder dels democratacristians que garanteixen la majoria absoluta del govern portuguès, arriba l'endemà que el ministre de Finances deixés el càrrec. Vítor Gaspar, que va dissenyar les polítiques d'austeritat portugueses, va anunciar dilluns que deixava la cartera.

La fins ara secretaria d'Estat del Tresor, Maria Luísa Alburquerque, agafarà el relleu a la cartera de Finances amb el repte de superar la crisi quan deixi de rebre ajuda financera de la Comissió Europea, el BCE i l'FMI d'aquí un any. La sortida de Gaspar arriba en un moment delicat pel país, ja que la 'troica' l'insta a aprovar una reforma per estalviar 4.700 milions d'euros.

Gaspar ha anunciat aquest dilluns que deixa el càrrec pel desgast que ha suposat aprovar les retallades al país. En una carta, Gaspar ha explicat que reconeix els seus errors i assumeix part de la responsabilitat en l'incompliment de les metes de dèficit i deute tot i les seves polítiques d'austeritat.

stats