Publicitat
Publicitat

El primer ministre romanès, imputat per frau oficialment

La Fiscalia acusa Ponta de fer factures falses per valor de 50.000 euros, abans de la seva arribada al poder

El primer ministre romanès, Victor Ponta, ha estat oficialment imputat per un escàndol de corrupció, ha informat avui a Bucarest la fiscalia anticorrupció de Romania (DNA). Ponta va dimitir ahir diumenge de la presidència del Partit Socialdemòcrata (PSD).

Segons l'emissora Digi 24, el cap de govern està acusat de diferents casos de frau, frau fiscal i blanqueig de diners suposadament succeïts entre els anys 2007 i 2011. A més, la DNA ha confiscat part del patrimoni de Ponta, qui s'ha presentat avui a la oficines de la Fiscalia, després que anunciés ahir a la nit la seva dimissió com a líder del governant partit socialdemòcrata.

Després de mitja hora a la Fiscalia, Ponta es va dirigir breument als periodistes, als qui es va limitar a assegurar que se li farà una "prova de comptabilitat financera". "¿No voleu que parlem de política en un altre lloc, i no davant de la Fiscalia", va dir el primer ministre a la seva sortida. "Ens veiem quan estigui a punt (la investigació), a l'agost", ha afegit.

La DNA va obrir el passat 5 de juny una investigació contra Ponta per presumptes delictes de falsificació, blanqueig de diners, conflicte d'interessos i evasió fiscal. La investigació va quedar bloquejada davant la negativa del Parlament (amb majoria del PSD i els seus socis de coalició) a aixecar la immunitat parlamentària al primer ministre.

Aquesta decisió va ser qualificada en el seu moment d'"irresponsable" pel president romanès, el conservador Klaus Iohannis, que ha demanat la dimissió de Ponta, primer ministre romanès des de 2012.

La Fiscalia sospita que va rebre uns 50.000 euros el 2011, un any abans de ser elegit cap del govern, d'un antic soci, Dan Sova, al que després va nomenar ministre. La investigació sosté que per justificar aquests ingressos, Ponta va emetre factures falses amb data de 2007 i 2008 per suposats treballs d'assessoria legal per al bufet de Sova.

Victor Ponta, un antic fiscal de 42 anys, és el primer ministre de Romania en funcions que enfronta una imputació judicial.