Internacional 14/10/2015

MSF aconsegueix activar una investigació pel bombardeig a l'hospital

Els Estats Units i l'Afganistan, però, hauran d'acceptar el mecanisme, que per primer cop funcionarà

Sònia Sánchez
2 min
Soldats afganesos reparteixen ajut humanitari a la població de Kunduz. JAWED KARGAR / EFE

BarcelonaLa Comissió Internacional Humanitària d'Investigació, un organisme internacional que vetlla per la Convenció de Ginebra –però que no forma part de l'entramat de l'ONU–, ha enviat cartes als Estats Units i a l'Afganistan per "proposar-los els seus serveis" en la investigació de les circumstàncies que van derivar en el bombardeig de l'hospital el 3 d'octubre.

L'atac, perpetrat per les forces aèries dels EUA, va acabar amb la mort de 12 treballadors de MSF i 10 pacients, entre els quals tres nens. MSF va demanar la setmana passada que s'activés aquesta Comissió, creada el 1991 per vetllar pel compliment del primer protocol dels Acords de Ginebra per a la protecció de les víctimes en conflictes armats, tot i que fins ara no s'ha activat mai. Però els estatuts de l'organisme preveuen que no es pot investigar sense el seu consentiment un estat que no s'hagi adherit a la Comissió, i els EUA i l'Afganistan no estan entre els 76 estats que sí que ho han fet.

Suïssa, disposada a implicar-s'hi

Tal com explica la professora de dret internacional de la UB, Helena Torroja, la Comissió "no estarà activada fins que els Estats Units o l'Afganistan donin el seu consentiment", cosa que no és clar que passi. El president Barack Obama va demanar disculpes a la presidenta de MSF per l'atac i va prometre una investigació pròpia dels fets. L'experta assenyala també que la Comissió només pot ser activada per un estat que en sigui membre, però no a petició d'una ONG. No obstant això, la Comissió informa a la seva pàgina web que ha enviat aquestes "cartes" als EUA i l'Afganistan "per iniciativa pròpia". Tot i així, un portaveu de MSF va explicar a l'ARA que "Suïssa hauria mostrat el seu suport a activar la Comissió". De fet, la seu d'aquest organisme és també a Ginebra.

Però malgrat tot continua en mans dels EUA i l'Afganistan que hi hagi una investigació en aquest ens. La Comissió està formada per 15 experts independents que tenen com a missió investigar successos que afectin víctimes en conflicte per emetre un informe que no és vinculant. El text final ha de limitar-se a establir els fets sense valorar responsabilitats, de manera que no té cap efecte jurídic ni vinculant. De fet, només es faria públic si les parts implicades ho volguessin.

stats