Publicitat
Publicitat

El narcotraficant 'El Chapo' s'escapa per segona vegada de la presó a Mèxic

El cap del càrtel de Sinaloa ja va fugir el 2001 d'un centre penitenciari i ahir dissabte va desaparèixer del penal de l'Altiplà

El narcotraficant Joaquín 'El Chapo' Guzmán, cap del càrtel de Sinaloa, va fugir de la presó de l'Estat de Mèxic (al centre del país) en la qual estava reclòs des que va ser detingut el febrer del 2014. És la segona vegada que el Chapo s'escapa d'una presó mexicana; la primera va ser el 2001.

En un comunicat, la Comissió Nacional de Seguretat (CNS) asenyala que la fugida es va produir "a les 20.52 hores" de dissabte i l'última vegada que es va veure el pres va ser quan anava al bany de la presó.

"A les 20.52 hores del dia d'avui, en el Sistema Permanent de Videovigilància del Penal Federal del Altiplano I, s'ha observat que Joaquín Guzmán Loera es dirigia cap a on habitualment els presos, a més de dur a terme la seva neteja personal, renten els estris", indica el comunicat.

La presó de l'Altiplà és una presó federal situada en Almoloya de Juárez, a l'estat de Mèxic, a 25 quilòmetres de Toluca, la capital estatal, i a uns 90 quilòmetres de Ciutat de Mèxic.

Segons la CNS, "com que s'ha perdut la visibilitat de l'intern, s'ha entrat a la seva cel·la, que era buida, i s'ha emès immediatament l'alerta corresponent, per la probable evasió del reclús". "Així s'ha iniciat el protocol corresponent, i posteriorment s'ha confirmat la fugida de Guzmán Loera", afegeix la nota.

Les autoritats mexicanes asseguren que s'ha desplegat un operatiu de localització a la zona i a les carreteres dels estats propers i que s'han suspès operacions aèries a l'aeroport de Toluca.

Nascut el 1957, Joaquín Guzmán Loera, àlies 'El Chapo', va començar la seva carrera criminal a la dècada dels vuitanta com a lloctinent de Miguel Ángel Félix-Gallardo, cap del càrtel de Guadalajara. La detenció de Félix-Gallardo el 1989 el va dur a fundar la seva pròpia organització a Sinaloa, el seu estat natal.

El 1993 va ser capturat a Guatemala, des d'on va ser extradit a Mèxic i el 19 de gener de 2001 es va escapar de la presó de Puente Grande, en un camió de neteja i gràcies a l'ajuda d'alguns funcionaris del penal.

La seva última detenció, el 22 de febrer del 2014, va ser considerada el cop més gran al narcotràfic mexicà en una dècada: Guzmán era el criminal més buscat tant a Mèxic com als Estats Units.