67 minuts honrant Mandela

Iniciatives solidàries recorden els 67 anys d'activisme per la llibertat i la igualtat del símbol contra l'apartheid

Seixanta-set minuts, només, dedicats als altres. És el temps que demana l'ONU que cadascú dediqui a tasques de voluntariat social durant cada 18 de juliol, la data de naixement de Nelson Mandela, l'expresident sud-africà mort el desembre del 2013 i símbol del règim supremacista de l'apartheid. Els 67 responen a un minut per cadascun dels anys que el vell Madiba (com se'l coneix a Sud-àfrica) va dedicar a la lluita pels drets humans i la justícia social.

Mandela hagués celebrat aquest any el seu 97 aniversari. El novembre del 2009, l'ONU va declarar el dia del seu naixement com al  Dia Internacional de Mandela i busca mostrar "la importància de treballar plegats per construir un món pacífic, sostenible i equitatiu", en paraules del secretari general de l'organisme, Ban Ki-moon .

La iniciativa té un gran suport a Sud-àfrica, on cada any organitzacions privades, institucions públiques, empreses i particulars participen en uns 300 actes que es fan al llarg de tot el país: des de repartir àpats en els barris més desfavorits fins bicicletades populars per recollir fons solidaris, passant per regalar llibres i material escolar als centres sense recursos. El lema de la jornada és "està a les teves mans", una frase que repetia Mandela.