CRISI DE L'EURO
Internacional 02/08/2012

Els neonazis regalen lots d'aliments "només per a grecs"

El grup neonazi grec Alba Daurada no renuncia a res per treure rèdit de la crisi. L'última estratègia és repartir al carrer aliments comprats amb el sou dels seus diputats. L'únic requisit: ser grec d'origen.

Cristina Mas
2 min
Centenars de persones es van reunir ahir al matí a la plaça Sintagma d'Atenes per rebre els aliments d'Alba Daurada.

BARCELONA.Centenars de persones es van reunir ahir a la plaça Sintagma, al centre d'Atenes, per recollir algun dels lots de patates, pasta, llet i oli d'olives que el grup neo-nazi Alba Daurada repartia entre els "necessitats".

Segons la propaganda, els aliments, obtinguts només de productors nacionals, s'han comprat amb l'assignació que rep el partit pels 18 diputats que van aconseguir en les eleccions del 17 de juny. "És una manera de tornar al poble el que el poble ens ha donat", diu l'organització en un comunicat. Continuant amb la seva retòrica que fa dels immigrants els primers culpables de la crisi, els membres d'Alba Daurada reclamaven els DNI dels destinataris per assegurar-se que el menjar arribés només a grecs de naixement. L'acte va desafiar la prohibició de l'Ajuntament d'Atenes, que havia ofert un emplaçament alternatiu.

Alba Daurada no és una formació d'extrema dreta qualsevol. El seu logotip és una deformació de la creu gammada i reivindica el règim d'ocupació nazi de la Segona Guerra Mundial.

Penetració social

"El resultat electoral d'Alba Daurada va ser una sorpresa: van passar de ser insignificants al 7% en qüestió de mesos, un percentatge que es va mantenir quan es van repetir les eleccions, al juny, i ja s'havia fet evident el seu caràcter neonazi", explica Spyros Marketos, professor de ciència política de la Universitat Aristòtil de Salònica. "Ara tenen una base social clara, formada per petits propietaris, aturats, membres de les forces de seguretat i delinqüents", apunta.

Per Marketos, hi ha hagut una "penetració gradual de les idees i valors de l'extrema dreta en els últims 20 anys i quan la troica va imposar mesures de violenta depauperació, va generar una percepció generalitzada de decadència i victimització, de persecució i humiliació nacional".

En un recent article al diari The Guardian , Marchetos recorda que les declaracions d'un dirigent dels conservadors de Nova Democràcia, el partit del primer ministre, Andonis Samaràs, en què considerava Alba Daurada "una organització germana" no van tenir cap resposta crítica pública al si del partit. "Estrats privilegiats i polítics tradicionals comencen a veure la construcció d'un moviment de masses feixista com una resposta legítima davant l'avenç de l'esquerra. I en condicions de trencament social i amb una economia en caiguda lliure, això pot tenir conseqüències explosives", alerta el politòleg.

stats