Internacional 05/01/2017

"Només funcionaris del més alt rang a Rússia poden haver autoritzat el pirateig"

Els caps dels serveis d'intel·ligència dels EUA insisteixen davant el Senat que Rússia és al darrere dels atacs cibernètics que pretenien influir en les eleccions presidencials

Efe
2 min
Els tres caps dels serveis d'intel·ligència dels EUA que han intervingut aquest dijous al Senat.

WashingtonEl director de la Intel·ligència Nacional dels Estats Units (DNI), James Clapper, ha insistit aquest dijous que Rússia és responsable dels ciberatacs que van provar d'interferir en les eleccions presidencials del mes de novembre i ha avançat que la setmana que ve es publicarà un document amb informació desclassificada sobre aquesta qüestió.

Clapper ha comparegut davant un comitè del Senat i ha assegurat que els serveis d'intel·ligència tenen "més certeses" ara que a l'octubre, quan van difondre les primeres conclusions relacionades amb aquest afer, que Rússia va voler influir en els resultats de les eleccions nord-americanes, no només amb ciberatacs sinó amb una estratègia que també va incloure propaganda i desinformació.

El cap del DNI no ha dit si considera que aquesta ingerència ha tingut a veure amb la victòria de Donald Trump davant la seva rival demòcrata, Hillary Clinton, i tampoc ha contestat si considera les accions com un "acte de guerra" quan els senadors l'hi han preguntat.

Clapper ha entregat un declaració al comitè -juntament amb el subsecretari de Defensa per a la Intel·ligència, Marcel Lettre, i el director de l'Agència de Seguretat Nacional, Mike Rogers- en què afirmen que Rússia és un "actor cibernètic" que representa una "amenaça important" per al govern i la infraestructura militar, diplomàtica i comercial dels EUA.

"Només funcionaris del més alt rang a Rússia poden haver autoritzat el pirateig", diu la declaració.

Donald Trump té previst reunir-se demà amb els responsables de la CIA, l'FBI i la DNI per conèixer detalls sobre l'espionatge rus. El futur president ha dit en nombroses ocasions que posa en dubte que Rússia fos la responsable dels atacs informàtics.

Aquest dimecres, el 'Wall Street Journal' publicava que Trump té la intenció, quan sigui president, de reformar els serveis secrets del país perquè creu que algunes agències estan sobredimensionades i polititzades.

stats