Internacional 12/07/2015

Els líders de l'Eurozona segueixen negociant, amb l'amenaça del 'Grèxit' temporal sobre la taula

La reunió fa un segon recés després de sopar. En una primera aturada, Tsipras ha aprofitat per reunir-se amb Merkel, Hollande i Tusk

Agències
3 min

Brussel·lesEls caps d'estat i de govern de l'Eurozona han fet, cap a les deu del vespre, un segon recés en la seva reunió, en la que tracten de tancar l'acord que permeti negociar amb Grècia un tercer rescat i garantir el pagament del deute pendent. Sobre la taula tenen un document redactat pels ministres de finances de l'eurozona, que exigeix a Atenes que aprovi les reformes pendents abans de dimecres 15 de juliol i que amenaça amb una sortida de Grècia de l'euro "temporal" en cas que no es tanqui un acord.

Durant un primer recés de dues hores, entre les sis i les vuit del vespre, s'ha produït una reunió a part del primer ministre grec, Alexis Tsipras, amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president francès, François Hollande, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Poc després de les vuit del vespre, s'ha reprès la trobada de tots els líders, on sembla que el punt que genera més debat és el que reclama a Grècia dipositar béns per valor de 50.000 milions d'euros en un fons fiduciari, una condició nova en la que no hi ha consens i a la que Atenes es resisteix.

Els ministres de Finances de l'eurozona havien finalitzat la seva reunió aquest diumenge al migdia sense assolir l'acord. Després de reprendre aquest matí una reunió que va arrencar ahir dissabte, els titulars d'economia han decidit passar el testimoni de les negociacions als seus superiors, que estan reunits des de les quatre de la tarda, però que cap a les sis han fet un recés que es preveia d'una hora.

Els caps d'Estat i de Govern de l'eurozona han anat arribant aquesta tarda a Brussel·les per la reunió extraordinària sobre Grècia, que en un principi havia de comptar amb els líders dels 28 membres de la UE però que finalment s'ha limitat als de la zona euro davant la dificultat d'arribar a un acord definitiu.

La cancellera alemanya Angela Merkel ha arribat a la trobada, de fet, advertint que "no hi haurà un acord a qualsevol preu""pèrdua de confiança"Alexis Tsipras

19 països de l'euro

Més de 16 hores de negociacions (11 ahir dissabte i cinc més aquest diumenge) no han estat suficients perquè l'Eurogrup visualitzés un acord i la desconvocatòria de la reunió de caps d'Estat i de Govern de tota la UE, aquest mateix matí de diumenge, fa pensar que els països de l'euro encara tenen llargues hores de discussions i debat per davant.

La proposta a debat

L'oferta de reformes del govern grec d'Alexis Tsipras és al centre de la discussió per donar llum verda a un tercer rescat multimilionari. Les propostes han rebut el suport del parlament hel·lè i consisteixen a augmentar impostos com l'IVA i cotitzacions socials i reduir les pensions.

El llistat de reformes va en una línia molt similar a les que el BCE, l'FMI i la Comissió Europea van fer a Grècia i que aquesta va rebutjar convocant un referèndum el passat dia 9 on els grecs van dir 'no' a incrementar l'austeritat tal com vol Europa.

Les converses són complexes i els diferents països europeus mantenen posicions allunyades respecte a la confiança en Grècia i a l'abast de les reformes que posa damunt la taula. Fonts europees van confirmar a Efe que les converses s'haurien encallat a causa de Finlàndia i de la seva dificultat per acceptar l'oferta d'Atenes.

Durant els debats de dissabte es va escenificar la divisió entre la línia més ortodoxa i exigent amb Atenes, liderada per Alemanya, i els països que com França i Itàlia, igual que la Comissió Europea, són més receptius davant la difícil situació grega a evitar situacions de ruptura.

El president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, va admetre que el debat "és molt difícil" i que aquest diumenge seguirà "una discussió en profunditat sobre les propostes gregues". "S'han discutit les qüestions de credibilitat i confiança i també les qüestions de finançament relacionades, però no hem conclòs", va dir l'holandès després de la llarga reunió de dissabte.

El ministre francès de Finances, Michel Sapin, preguntat per Efe si encara se sentia optimista respecte a la sortida de la crisi, va contestar amb un "sempre".

"Ho intentarem fins al final", va dir per la seva part el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, a la sortida de la reunió, i alhora ha expressat que l'optimisme que sentia al seu terme era "més o menys igual" que a la seva arribada. Va afegir que "podia haver estat pitjor, però podia haver estat millor també".

stats