Publicitat
Publicitat

La nova proposta grega a Europa inclourà pujada de l'IVA a canvi d'oxigen financer

Tsipras oferirà als líders de l'eurozona apujar l'IVA a Grècia, a canvi d'una reestructuració del deute i finançament a través del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (Mede)

La nova proposta que Grècia  portarà als líders europeus aquest dimarts va en la mateixa línia a la que va presentar fa una setmana, segons ha explicat aquest dimarts Daniel Munevar, assessor de l'exministre de Finances grec, Yanis Varoufakis, en declaracions a RNE recollides per Europa Press.

L'assessor ha explicat que la proposta de Grècia "pren com a base" la que va fer el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, fa un parell de setmanes, de manera que el govern hel·lè s'avindrà a una pujada de l'IVA. Aquest era un dels  punts que demanava la troica en el llistat de noves mesures que havia de prendre el país però que no va arribar a pactar-se i va desembocar en el referèndum.

Això sí, Munevar ha subratllat que qualsevol acord haurà d'incloure a canvi la reestructuració del deute del país, en línia amb el plantejament de l'FMI de dijous passat, i un paquet de finançament i inversió a través del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) que doni oxigen a l'economia grega.

Munevar ha insistit que qualsevol acord que no inclogui la reestructuració del deute grec i mecanismes de finançament per a alleujar la situació "no és viable" per a la població, tal com creu que va demostrar el 'no' del referèndum de diumenge passat.

"Amb la legitimitat que ha guanyat el govern grec en el referèndum, la idea és construir un pont cap a les institucions europees", ha apuntat, i ha destacat la "intel·ligència" i preparació del nou ministre grec de Finances, Euclides Tsakalotos, que haurà de portar el pes negociador amb Europa a partir d'ara.