Internacional 05/01/2016

Obama plora en anunciar les noves mesures per controlar les armes als Estats Units

El president aprovarà nova legislació per decret, per superar el veto del Congrés

Ara
2 min

BarcelonaEn un emotiu discurs, el president Barack Obama ha anunciat noves mesures per controlar la venda d'armes als Estats Units, on cada any moren 30.000 persones en incidents relacionats amb armes de foc. La nova legislació, que està disposat a tirar endavant per decret per superar el veto d'un Congrés dominat pels republicans, pretén millorar el control sobre compradors i venedors i endurir les penes per la venda il·legal.

El president no ha amagat les llàgrimes en l'acte a la Casa Blanca, acompanyat de familiars de víctimes de l'ús d'armes de foc, i ha recordat la massacre de l'escola de Sandy Hook, el 2012: "Cada cop que penso en aquelles criatures perdo el cap", ha dit. Obama ha subratllat que els Estats Units han viscut massa tirotejos massius" en els últims anys, i ha instat a actuar "amb urgència" en el que considera la pitjor epidèmia del país, impròpia del món desenvolupat.

"Si un nen no pot obrir una ampolla d'aspirines, ens hauríem d'assegurar que no pot prémer el gallet d'una pistola", ha sentenciat el president nord-americà. I ha reblat que "no hem d'acceptar aquesta massacre com a preu per la nostra llibertat", referint-se al que molts dels seus compatriotes consideren el dret inalienable de tenir armes a casa per protegir-se ells i les seves famílies.

La secretària d'Estat, Hillary Clinton, i favorita a succeir Obama com a candidata del partit demòcrata, ha dit que "el pròxim resident haurà de continuar aquest pas endavant".

El Congrés s'ha negat a aprovar fins ara cap llei de control d'armes als Estats Units, davant la pressió de la poderosa Associació Nacional del Rifle. El 2012 Obama ja havia intentat impulsar una legislació per obligar venedors i compradors a superar algunes proves, després del tiroteig a Newtown, que va deixar 20 criatures i 6 adults morts.

Les lleis que ara aprovarà per decret presidencial inclouen:

  • Controls sobre els venedors, eliminant les exempcions a la venda per internet i en fires.
  • Controls sobre els compradors: els estats hauran d'informar de les persones que pateixen malalties mentals o tenen antecedents de violència domèstica.
  • Augmentar la plantilla d'examinadors de l'FBI amb 230 persones més per fer aquests controls.
  • Demanar al Congrés 500 milions de dòlars (465 milions d'euros) per millorar l'accés als serveis de salut mental.
  • Demanar als departaments de Defensa, Justícia i Seguretat Interior que desenvolupin "tecnologia intel·ligent" per millorar la seguretat de les armes.
stats