POLÈMICA ALS ESTATS UNITS
Internacional 19/02/2013

Un oleoducte enfronta Obama amb les seves bases ecologistes

El Canadà pressiona Washington perquè aprovi una canalització de 3.000 quilòmetres

J.m. Border / C. Krauss / A.ian
3 min
Milers de persones van participar diumenge en una marxa a Washington contra el projecte de l'oleoducte Keystone, entre el Canadà i els Estats Units.

The New York Times / Washington.El president nord-americà, Barack Obama, afronta un dilema per l'oleoducte Keystone, un projecte ajornat des de fa temps. Ha de triar entre el seu electorat -els ecologistes li van donar un suport majoritari- i el seu principal soci comercial i aliat polític -el Canadà-. Ottawa compta amb aquesta canalització per impulsar la seva indústria petroliera, que és el seu principal motor econòmic.

La primera trobada de John Kerry, flamant secretari d'Estat nord-americà, amb un líder estranger va ser la reunió amb el ministre d'Exteriors del Canadà, John Baird, el 8 de febrer. Sobre la taula hi havia el projecte de l'oleoducte Keystone, i la promesa de Kerry de prendre una decisió justa, transparent i sobretot ràpida. Sense especificar més.

El projecte és sensible per al moviment ecologista dels Estats Units, que va ser un dels pilars d'Obama a la campanya del novembre. Per grups com el Sierra Club, autoritzar un oleoducte per transportar més de 700.000 barrils diaris de cru canadenc al país seria una traïció i una vulneració de les promeses del president -revalidades al discurs de l'estat de la Unió- de fer de la lluita contra el canvi climàtic una prioritat del seu segon mandat.

Diumenge, milers de manifestants es van reunir a prop del monument a George Washington, a la capital federal dels Estats Units, per protestar contra l'oleoducte i demanar més fermesa per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Els ecologistes critiquen la producció de carbó, l'energia nuclear i el fracking , una tècnica d'extracció de gas natural injectant aigua al subsòl.

En la protesta hi van participar organitzacions catòliques i protestants i grups procedents de Colorado, Toronto i Minneapolis. El reverend Lennox Yearwood va comparar la mobilització amb la marxa sobre Washington pels drets civils que el 1963 va encapçalar Martin Luther King: "Ells lluitaven per la igualtat, i nosaltres lluitem per l'existència".

Difícil equilibri

Michael Brune, director de Sierra Club, l'ONG ecologista més influent dels Estats Units, va assegurar que Obama vetarà el projecte de set mil milions de dòlars per l'impacte que l'explotació petrolífera del Canadà podria tenir en el canvi climàtic. "El mal que podria fer l'aprovació de l'oleoducte al moviment ecologista no seria res al costat de com perjudicaria el llegat d'Obama", va dir Burne.

Fins ara, Obama ha pogut equilibrar les seves promeses de promoure alhora la independència energètica i la protecció del medi ambient, permetent més perforacions de petroli i gas en terrenys públics i en alta mar i pressionant alhora les empreses automobilístiques perquè facin vehicles més eficients. Però amb l'oleoducte Keystone no hi ha un compromís fàcil.

L'ampliació de més de 3.000 quilòmetres de l'oleoducte permetria connectar els jaciments petrolífers del Canadà amb les refineries de Houston i el golf de Mèxic, i se substituiria així el petroli veneçolà pel del veí del nord. Els defensors del projecte diuen que seria un pas important cap a la reducció de la dependència de l'Organització de Països Exportadors de Petroli per obtenir energia. Els detractors apunten que l'expansió de la producció de petroli en jaciments d'arreu del país ja ha reduït la necessitat d'importacions. A més, els ecologistes denuncien que l'oleoducte portaria petroli derivat de sorra bituminosa, que és més contaminant.

El departament d'Estat va estar a punt de donar llum verda al projecte el 2011, però Obama va ajornar la decisió davant els dubtes sobre l'impacte que podria tenir en el fràgil medi de Nebraska. Aleshores la companyia constructora, TransCanada, va presentar una ruta revisada, i el governador de Nebraska va aprovar el pla el mes passat i va deixar la decisió final en mans de Washington.

Les relacions amb el Canadà

La renovada preocupació d'Obama pel canvi climàtic contrasta amb les prioritats del primer ministre canadenc, el conservador Stephen Harper. El seu govern va fer sortir oficialment el Canadà del Protocol de Kyoto, que havia signat l'executiu liberal que l'havia precedit.

I tot i que des del nord els canadencs no volen pressionar Obama, sí que adverteixen que, si l'oleoducte no es fa realitat, l'estreta relació entre els dos països se'n ressentirà. Gary Doer, ambaixador canadenc als Estats Units, alerta que l'administració nord-americana "ha de prendre una decisió basant-se en els avantatges i no en el soroll".

stats