Publicitat
Publicitat

L'ONU entra en la polèmica del burquini i demana aixecar-ne les prohibicions

L'organisme afirma que el veto "estigmatitza" les dones musulmanes

L'ONU ha demanat aquest dimarts als municipis francesos que mantenen el seu veto al burquini que revoquin immediatament aquesta mesura, d'acord amb la sentència del Consell d'Estat –la màxima instància administrativa del país–, que la va anul·lar a Villeneuve Loubet, a la Costa Blava.

"Instem totes les autoritats locals que han adoptat prohibicions similars que les deixin sense efecte immediatament en lloc d'aprofitar el limitat abast geogràfic del dictamen", ha declarat el portaveu de l'Oficina de l'ONU per als Drets Humans, Rupert Colville.

Colville ha explicat que d'acord amb els estàndards internacionals de drets humans, les restriccions a les manifestacions de religió o creença –inclosa l'elecció de la vestimenta– només es permeten en circumstàncies molt limitades relacionades amb la seguretat, l'ordre, la salut i la moral públics. Per a l'organisme, cap d'aquestes circumstàncies s'ajusta al cas francès.

L'islam 'francès'

Colville ha afirmat que es pot entendre perfectament el dolor i la ràbia causades pels atacs terroristes ocorreguts a França en els últims mesos, però ha assegurat que els decrets imposats a desenes de localitats costaneres "no milloren la seguretat", mentre que, contràriament, provoquen un sentiment d'intolerància religiosa i d' estigmatització dels musulmans a França, especialment de les dones.

"Qualsevol mesura pública ha de dirigir-se a aquells que inciten a la violència i no contra dones que simplement volen caminar per la platja o banyar-se amb una roba amb la qual se senten còmodes", ha assenyalat l'Oficina de Drets Humans.