Internacional 13/12/2019

Una operació militar d'alt risc recupera sis cadàvers a l'illa del volcà de Nova Zelanda

Els soldats d'elit han entrat a l'illa malgrat la possibilitat de noves erupcions imminents

òscar Mateu
2 min
Els operaris d'elit treballen a l'illa en una imatge cedida per les Forces de Defensa de Nova Zelanda

BarcelonaLes fotografies mostren unes diminutes figures vestides amb granotes grogues que caminen per un erm gris, rocós, boirós, apocalíptic. Fa la impressió d'una missió lunar, o d'una pel·lícula amb aires distòpics, però en realitat es tracta de membres de les forces de defensa neozelandeses mentre buscaven, aquest divendres, els cossos de les vuit persones desaparegudes en l'erupció del volcà Whakaari de dilluns.

Les autoritats del país oceànic no han volgut esperar més i han enviat un grup d'elit, format per especialistes de rescat i membres del SAS –les famoses forces especials de l'exèrcit britànic–, per recuperar els sis cadàvers ja localitzats, en el que ha sigut una operació d'alt risc que ha durat quatre hores. Estar-hi més temps hauria exposat els professionals a les males condicions climatològiques, a l'aire carregat de sofre o, pitjor, al risc d'una nova erupció del volcà.

Dos operaris durant la recerca dels desapareguts a l'illa de White Island, en una imatge de la Marina Reial de Nova Zelanda

L'operació s'havia dissenyat per evitar al màxim els riscos ,tenint en compte que del cràter encara surten magma, vapors a temperatures molt altes, cendra i roques a gran velocitat que els han amenaçat durant tota la missió. Prèviament, un vol de reconeixement havia fixat la localització dels sis cossos, de manera que el rescat s'ha pogut abordar ràpidament. Així, un helicòpter ha dut els operaris a l'illa i s'han dirigit cap als llocs on hi havia els cossos de les víctimes. Protegits amb mascaretes antigàs i vestits aïllants, els especialistes han anat reunint els cadàvers en un punt central de l'illa, on l'helicòpter els ha recollit i els ha traslladat a una embarcació de l'exèrcit que els esperava. Allà mateix s'han fet les primeres identificacions.

Renúncia a dos cossos per risc excessiu

Com que l'equipament dels soldats era molt pesat, l'operació s'ha acabat allargant una mica més del previst i s'ha hagut d'avortar abans de poder recuperar els altres dos cossos que queden a l'illa. Tot i que equips de bussos han intentat rescatar un dels cossos, que flotava al mar, ha sigut impossible. Davant dels riscos, tots els operaris han tornat a abandonar la zona per la possibilitat d'una nova erupció imminent, que els vulcanòlegs situen entre el 50% i 60% de probabilitats.

Membres de la comunitat local han seguit l'operació des de la costa de la Bahia de Plenty, on hi ha l'illa del volcà, mentre que familiars dels desapareguts han preferit esperar a bord d'una barca turística per fer una pregària, a poca distància de l'illa on s'intentava de recuperar els seus éssers estimats.

El volcà Whakaari, situat a l'illa privada i sense habitants de White Island, va entrar en erupció inesperadament dilluns i va sorprendre una cinquantena de turistes de diverses nacionalitats. Les sis víctimes rescatades avui s'afegeixen als vuit morts ja confirmats i identificats fins ara. L'erupció va deixar també més d'una vintena de ferits, la majoria dels quals continuen ingressats a la unitat de cures intensives per cremades severes en bona part del cos. Per tractar les ferides amb empelts, els hospitals neozelandesos no tenen prou reserves de pell humana i han hagut d'importar-ne 120 metres quadrats, l'equivalent a 60 donants.

stats