PRÒXIM ORIENT
Internacional 25/02/2013

Els palestins acusen Israel d'haver torturat el pres mort

Cisjordània registra protestes violentes al carrer

Anna Garcia
2 min
Els palestins acusen Israel d'haver torturat el pres mort

JerusalemLa localitat de Sair celebra avui un funeral multitudinari per Arafat Jaradat, el presoner palestí que dissabte va morir en una presó israeliana, segons Israel, per una aturada cardíaca. Aquesta mort, sumada a la vaga de fam que mantenen des de fa 216 dies Samer al-Issaui i tres presoners més -que ja havia desencadenat seriosos enfrontaments els últims dies-, ha escalfat encara més l'ambient a Cisjordània. El primer ministre de l'Autoritat Nacional Palestina, Salam Faiad, va demanar ahir que s'investiguin les circumstàncies reals de la mort, alhora que en responsabilitzava Israel perquè el presoner estava sota la seva custòdia.

Indicis de tortures

El ministre palestí d'Afers dels Presoners, Issa Qaraqe, va assegurar ahir en roda de premsa que l'autòpsia preliminar del cos determina que el pres havia patit "ferides i cops greus a la part superior dreta de l'espatlla". El director de l'Institut Palestí de Medicina Forense, que va assistir a l'anàlisi que van dur a terme les autoritats israelianes, va confirmar les sospites que "Jaradat va morir a conseqüència de les tortures". El ministre Qaraqe va demanar una investigació internacional.

En solidaritat amb la mort de Jaradat, al voltant de 4.000 presoners palestins van fer ahir una vaga de fam col·lectiva mentre centenars de palestins es van enfrontar a les forces de seguretat israelianes a diferents punts de Cisjordània. Una manifestació a Gaza també va condemnar la mort de Jaradat. "Aquest és un moviment popular que hauria de continuar fins que la comunitat internacional intervingui per posar fi als crims contra els presoners", ha dit el president de l'Associació de Presoners Palestins, Qadura Fares.

Segons fonts palestines, actualment hi ha al voltant de 4.700 palestins en presons israelianes o camps de detenció per motius polítics, una xifra que inclou 200 menors i 15 dones, així com membres del Parlament, com és el cas de Marwan Barguti i Ahmad Saadat.

La tercera intifada

Els enfrontaments d'ahir i dels últims dies en solidaritat amb els quatre presoners en vaga de fam, fan témer una tercera intifada , quan falten poques setmanes per a la visita històrica del president dels Estats Units, Barack Obama, a la regió. "Cap líder palestí està pensant en una tercera intifada , però el que està fent Israel enfurisma la nostra gent -afirmava ahir Nabil Xaath, de l'OAP-. Ningú pot predir el que passarà", afegeia. El president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, ha assegurat en diverses ocasions que no hi haurà una nova intifada però sectors crítics li demanen més mà dura amb Israel.

stats