Publicitat
Publicitat

Els pares dels desapareguts a Mèxic cremen les urnes

Fan efectiva la crida al boicot a les eleccions a governador, alcalde, diputats locals i federals que es fan aquest diumenge

Familiars i companys dels 43 alumnes normalistes despareguts el setembre de l’any passat a Ayotzinapa han cremat aquest diumenge les urnes al municipi de Tixtla, al mateix estat de Guerrero, com un acte de boicot i rebuig a les eleccions a governador, alcalde, diputats locals i federals que es fan.

A primera hora del matí a Mèxic, poc després d’obrir el col·legis electorals, els familiars i companys dels desapareguts han començat a visitar cada un dels centres de votació de Tixtla d’on s'han emportat les urnes. Els presidents de les meses electorals han obeït sense oposar resistència, tal i com els havia demanat l’Institut Nacional Electoral en cas de conflicte, i els familiars i els estudiants han aplegat tot el material i l'han cremat en una gran foguera.

Cridant consignes com ara “Ayotzinapa viu, la lluita continua” i “No permetrem la farsa electoral”, els familiars i amics dels desapareguts han fet sentir el seu malestar per la inacció dels grans partits polítics en el cas dels 43 estudiants normalistes i han fet efectiva la crida al boicot en aquestes eleccions.

Renovació local i federal

En total, més de 83 milions de mexicans estan cridats a les urnes per renovar més de 2.000 càrrecs, inclosos 500 diputats federals i nou governadors. Les últimes enquestes preveuen que el PRI, el partit del president Enrique Peña Nieto, en aliança amb el Partit Verd, revalidarà la majoria de diputats a la cambra federal. El dretà PAN pujarà una mica i el PRD –esquitxat per la desaparició dels estudiants normalistes a Guerrero– rebrà un vot de càstig.

Etiquetes