Publicitat
Publicitat

AMÈRICA

Els pares dels desapareguts a Mèxic cremen les urnes

Familiars i companys dels 43 alumnes normalistes desapareguts el setembre de l’any passat a Ayotzinapa van cremar les urnes al municipi de Tixtla, al mateix estat de Guerrero, com un acte de boicot i rebuig a les eleccions d’ahir per escollir governador, alcalde, diputats locals i federals.

A primera hora del matí a Mèxic, poc després d’obrir els col·legis electorals, els familiars i companys dels desapareguts van començar a visitar cadascun dels centres de votació de Tixtla, d’on es van emportar les urnes. Els presidents de les meses electorals van obeir sense oposar resistència, tal com els havia demanat l’Institut Nacional Electoral en cas de conflicte, i els familiars i els estudiants van aplegar tot el material i el van cremar en una gran foguera.

Cridant consignes com ara “Ayotzinapa viu, la lluita continua” i “No permetrem la farsa electoral”, els familiars i amics dels desapareguts van fer sentir el seu malestar per la inacció dels grans partits polítics en el cas dels 43 estudiants normalistes i van fer efectiva la crida al boicot en aquestes eleccions. “Ni PRI, ni PAN, ni PRD volen que tornin els 43”, cridaven també els familiars i amics dels desapareguts, en referència als tres grans partits mexicans.

Renovació local i federal

En total, més de 83 milions de mexicans estaven cridats ahir a les urnes per renovar més de 2.000 càrrecs, incloent-hi 500 diputats federals i nou governadors. Les últimes enquestes preveien que el PRI, el partit del president Enrique Peña Nieto, en aliança amb el Partit Verd, revalidaria la majoria de diputats a la cambra federal. El dretà PAN pujaria una mica i el PRD -esquitxat per la desaparició dels estudiants normalistes a Guerrero- rebria un vot de càstig.