Publicitat
Publicitat

Rússia

El Parlament rus aprova una amnistia que podria alliberar les Pussy Riot

Si ho aprova el Kremlin, els trenta activistes de Greenpeace també podrien quedar sense càrrecs

La Duma (el Parlament rus) ha aprovat aquest dimecres una llei d'amnistia que podria deixar en llibertat alguns dels presos més polèmics del país, com ara les dues noies de Pussy Riot i una trentena d'activistes de Greenpeace.

La llei va ser proposada pel president Vladímir Putin per commemorar el vintè aniversari de la Constitució postsoviètica. Diversos advocats diuen que l'amnistia, que podria aplicar-se aquesta setmana, podria comportar l'alliberament de Nadezhda Tolokonnikova i Maria Aliokhina, les dues noies de Pussy Riot que compleixen dos anys de presó per haver cantat contra Putin en una catedral de Moscou.

L'amnistia contempla alliberar tots els presos que no hagin comès "delictes greus ni delictes relacionats amb actes de violència contra les autoritats". El Kremlin ha procurat que els principals enemics polítics de Putin no quedin en llibertat, i és per això que l'amnistia no contempla els condemnats per delictes econòmics. D'aquesta manera, queden fora dels candidats l'oligarca Mikhail Khodorkovski i un dels líders de l'oposició russa, Alexei Navalni.

A Greenpeace s'han mostrat convençuts que l'aplicació de l'amnistia aturarà tot procediment legal contra els trenta activistes que s'enfronten a penes de presó de fins a set anys per haver abordat una plataforma petroliera d'una empresa estatal russa a l'Àrtic.