Publicitat
Publicitat

Els partidaris de Temer al Congrés impedeixen que se'l jutgi per corrupció

El president del Brasil evita el judici polític per les acusacions d'haver rebut suborns a canvi de favors polítics

Amb 263 vots, l'oficialisme brasiler ha superat a la Cambra de Diputats els 172 vots necessaris per evitar que el president del país, Michel Temer, respongui a un judici polític per suposada corrupció. L'oposició, que íntegrament s'havia bolcat a favor de processar el president, va sumar 227 vots en el ple de la cambra baixa i es va quedar lluny de la majoria qualificada de dos terços (342) que es requeria per autoritzar al Tribunal Suprem imputar a Temer.

El resultat garanteix que s'arxivi la denúncia per corrupció que la fiscalia va formular contra el president a partir dels testimonis d'uns directius del grup JBS. Ara, el procés només podrà ser reprès quan el mandatari surti del poder, presumiblement, l'1 de gener del 2019.

Temer va assumir de forma interina la presidència del Brasil el maig del 2016 després de la destitució per suposades maniobres irregulars en els pressupostos de la llavors presidenta, Dilma Rousseff, (de qui Temer era vicepresident), i va ser confirmat en el càrrec el 31 d'agost d'aquell mateix any. Si s'hagués acceptat la denúncia contra Temer, el president hauria sigut suspès del càrrec durant 180 dies i, com en el cas de Rousseff, hauria de dimitir si fos declarat culpable.

De què s'acusa el president?

L'acusació de la fiscalia es recolza en testimonis de directius del grup de menjar processat JBS, que van assegurar que des de l'any 2010 Temer acceptava suborns a canvi de "favors polítics" i que aquestes pràctiques van continuar quan va assumir el poder. Per aquests mateixos testimonis, la fiscalia encara analitza si presenta nous càrrecs contra Temer, a qui encara investiga per obstrucció a la justícia i associació il·lícita. En cas que finalment es formulin nous càrrecs, el Tribunal Suprem haurà de remetre la qüestió a la Cambra de Diputats, que haurà de repetir el procés d'aquest dimarts.