Publicitat
Publicitat

Fan fora a pedrades el primer ministre de Sèrbia dels actes del 20è aniversari de Srebrenica

L'escena d'ira posa fi als actes de commemoració de l'aniversari al cementiri de Potocari, als quals han assistit 50.000 persones

El primer ministre de Sèrbia, Aleksandar Vucic, ha estat expulsat de la cerimònia de commemoració del 20è aniversari de la massacre de Srebrenica, aquest dissabte al cementiri de Potocari, per una multitud que li llançava pedres i ampolles, irada per la negació contínua de Belgrad del genocidi a Srebrenica.

No és clar si Vucic ja se n'havia anat, però s'han vist membres de la seva delegació corrent cap als cotxes en un turó sobre el cementiri, segons Reuters. Els guardaespatlles h an conduït Aleksandar Vucic cap al seu cotxe enmig de crits i esbroncades furioses, protegint-lo amb un paraigua, mentre una multitud s'abalançava contra ells a l turó de darrere el cementiri.

Aquesta escena ha entelat la cloenda de l'acte oficial de commemoració del genocidi, al qual han assistit més de 50.000 persones, incloses personalitats d'uns 90 països i organitzacions internacionals, per commemorar el vintè aniversari de la matança de més de 8.000 homes musulmans a Srebrenica a mans de les forces serbobosnianes.

L'alcalde de la petita ciutat oriental bosniana de Srebrenica, Camil Durakovic, en la inauguració de l'acte al Centre Memorial de Potocari, ha destacat que el "genocidi" de Srebrenica "és el crim més gran que hi ha hagut a Europa després de l'Holocaust" i ha recordat els estralls que encara es viuen a Srebrenica, on moltes mares continuen buscant les restes dels seus fills.

"Avui reben sepultura (al cementiri de Potocari) 136 víctimes que les tropes serbobosnianes van assassinar el 1995. Vint anys més tard, tornen a tenir nom", ha dit l'alcalde, i ha recordat que en nou dels taüts hi ha restes de menors de 18 anys.

D'altra banda, el primer ministre de Sèrbia havia fet un comunicat per condemnar la matança, que ha qualificat de "crim monstruós", tot i que es nega a qualificar-la de genocidi (malgrat haver estat reconeguda així per la justícia internacional). "No hi ha paraules per expressar el lament i la tristesa per les víctimes, ni la ràbia i l'amargor cap als que van cometre aquest monstruós crim", va dir Vucic en el seu comunicat.

Els 136 cossos d'aquestes víctimes, trobats en fosses comunes i identificats mitjançant l'anàlisi d'ADN, se sumaran a les restes de les 6.241 víctimes que ja hi ha al cementiri del centre memorial.

A la cerimònia d'homenatge a les víctimes a Srebrenica, hi han assistit els presidents de tres països de la regió ( Croàcia, Eslovènia i Montenegro) i els primers ministres de Sèrbia, Albània i Turquia.

Els Estats Units hi han estat representats per l'expresident Bill Clinton, que era president en el moment de la matança, pocs mesos abans de la fi de la guerra bosniana. El president estatunidenc, Barack Obama, ha demanat aquest mateix dissabte "anomenar pel nom" el "genocidi" de Srebrenica i assegurar-se que els responsables de la matança en retren compte.

En un comunicat publicat dos dies després que Rússia vetés una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU que descrivia la massacre com a genocidi, Obama va insistir en la importància de reconèixer "completament el passat". "I només anomenant el mal pel seu nom podem trobar la força per superar-lo", ha dit Obama.