Internacional 31/10/2012

El periodista que va revelar la llista d'evasors, a judici divendres

C.m.
1 min
El periodista Costas Vaxevanis serà jutjat divendres.

BARCELONAEl judici contra el periodista Costas Vaxevanis, acusat de revelació de dades personals per haver publicat la llista d'uns 2.000 grecs amb comptes secrets a Suïssa, va quedar ahir ajornat fins divendres. L'editor de la revista Hot Doc havia estat detingut diumenge, després de la publicació del que va presentar com la llista lliurada l'octubre del 2010 a les autoritats gregues per l'aleshores ministra d'Economia francesa, Christine Lagarde, que ara dirigeix el Fons Monetari Internacional. Actualment hi ha una investigació judicial en curs per esbrinar per què no es va fer servir la llista per investigar els comptes secrets. Les autoritats s'han limitat fins ara a assenyalar que la llista s'havia extraviat.

Vaxevanis va defensar-se argumentant que "el periodisme és descobrir la veritat on alguns volen amagar-la: la resta no és res més que fer de relacions públiques", va dir. La revista es va limitar a publicar els noms de la llista, però sense indicar les sumes dels dipòsits.

"Tenim dos exministres a la llista, que no s'han hagut d'enfrontar mai a la justícia, i el periodista que publica el seu nom té un judici sumari en qüestió de dies", denunciava ahir a l'ARA Panagigoits Siriopoulos, de la central sindical GEES. "Són pràctiques més pròpies de l'època de la Junta [la dictadura militar del 1967 al 1974], però el cas no es pot convertir només en un tema de llibertat d'expressió: el que volem és que s'arribi fins al fons i es jutgi els corruptes i els evasors". El cas Vaxevanis va coincidir ahir amb una vaga a la televisió pública contra l'acomiadament de dos periodistes crítics amb el govern, concretament amb el ministre d'Ordre Públic, Nikos Dendias, que planteja querellar-se contra The Guardian per denunciar tortures policials.

stats