Internacional 17/06/2015

L'estrès dels pilots força els EUA a reduir les missions amb drons

Pateixen la síndrome de 'burnout' i no hi ha prou soldats formats per substituir-los

C. Drew / D. Philipps / The New York Times
3 min
Imatge d'arxiu d'un drone al desert de Nevada des d'on operen. ARA

CREECH AIR FORCE BASE (EUA)Després d'una dècada de fer la guerra a llarga distància a través de les seves pantalles de vídeo, els operadors de drons (avions no tripulats) dels Estats Units pateixen la síndrome coneguda com a 'burnout', i la Força Aèria s'ha vist obligada a retallar el nombre de vols, just en un moment en què alts comandaments militars i d'intel·ligència estan exigint més operacions a zones 'calentes' de combat ara l'Iraq, Síria i el Iemen.

La Força Aèria té previst retallar els vols dels drons militars a 60 per dia a l'octubre des d'un màxim de 65, en el que es considera la 'deserció' més important entre la primera fornada de pilots que van inaugurar l'era de la coneguda com a 'guerra per control remot'.

Alguns comandaments de la Força Aèria dels EUA han admès que aquest any deixaran la feina més pilots d'avions no tripulats, afectats per una tensió genuïna associada a la seva feina, dels que tenen capacitat per entrenar i que, per tant, el relleu no suplirà totes les baixes.

"Estem en un punt d'inflexió ara mateix", admet el coronel James Cluff, el comandant de la Força Aèria 432, que executa les operacions amb drons des d'una base en ple desert a un centenar de quilòmetres al nord-oest de Las Vegas.

Augment progressiu

La retallada de vols és un problema inesperat per a la Força Aèria nord-americana. Les missions de drons s'han multiplicat per 10 en l'última dècada, i això ha provocat un esforç extra dels pilots per satisfer una demanda cada cop més gran de vídeos en directe, els que faciliten aquests avions, de les activitats insurgents a l'Iraq, l'Afganistan i altres zones en guerra, entre les quals hi ha Somàlia, Líbia i ara Síria.

La reducció també pot portar problemes a la CIA, que ha utilitzat els drons per fer atacs amb míssils sobre sospitosos de terrorisme al Pakistan i al Iemen, segons diversos funcionaris del govern dels EUA. I la desacceleració es produeix just quan els avenços militars de l'Estat Islàmic han fet que la vigilància i els contraatacs aeris s'hagin convertit en una peça clau per lluitar contra els jihadistes.

Alguns alts funcionaris del Pentàgon havien demanat augmentar el nombre de vols diaris amb avions no tripulats a més de 70. No obstant això, el secretari de Defensa, Ashton B. Carter, va autoritzar la retallada quan es va fer evident que, davant la reducció del nombre de pilots, no es podia anar a més.

No renoven el contracte

El problema més important és que un nombre significatiu dels 1.200 pilots de drons estan acabant el contracte que els lligava a l'exèrcit i opten per no renovar-lo. En una entrevista, el coronel Cluff assegura que molts diuen que pateixen "excés de feina" i una "mala gestió", a la qual cosa se suma l'alternança de torns diürns i nocturns i les poques possibilitats de combinar la feina amb activitats acadèmiques o promoció.

Al mateix temps, el programa de formació està produint només la meitat dels nous pilots que el servei necessitaria, ja que la Força Aèria va haver de reassignar els instructors cap a les operacions de vol, per fer front a l'ampliació del nombre de missions amb drons dels últims anys.

El coronel Cluff va explicar l'any passat als alts funcionaris del Pentàgon que es podrien reduir el nombre de vols diaris, ja que les operacions militars a l'Afganistan anaven de baixa. Però al final admet que "la situació mundial ha canviat" amb el sorgiment de l'Estat Islàmic, que ha tornat a provocar un augment de la demanda de drons.

Un nou tipus d'estrès

El que semblava ser un avantatge per a l'exèrcit, fer volar avions sense posar en risc els seus tripulants, a través de satèl·lit des dels EUA mentre els pilots que els operaven podien fer vida amb les seves famílies, ha creat un nou tipus d'estrès, per la doble vida, entre la guerra i casa seva, que els obliga a tenir.

"Tenir la nostra gent fent aquest canvi brutal de mentalitat cada dia, entrant a la feina i posant-se el xip de la guerra i sortint i passar pel supermercat a comprar o anar a jugar a futbol amb els amics, sense poder parlar del que has fet mentre treballaves… Tot això són factors estressants", relata el coronel Cluff.

Si bé la majoria dels pilots de drons no acusen les matances a distància d'insurgents que amenacen les tropes dels EUA, un estudi intern, amb un centenar d'entrevistes als pilots, conclou que la por de causar víctimes civils és un component que genera molt d'estrès, fins i tot més que veure les conseqüències sagnants dels atacs amb míssils.

stats