Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Una festa en una piscina revifa el debat racial

Indignació pel vídeo que mostra un policia de Texas apuntant amb una pistola adolescents negres

Una festa d’uns adolescents en una piscina d’un barri residencial de McKinney, prop de Dallas (Texas), ha reobert el debat racial que es viu als Estats Units des de les manifestacions a Ferguson contra els abusos policials de l’estiu passat. Les imatges d’un vídeo que mostren un policia local apuntant primer uns menors negres i després empenyent a terra de manera violenta una adolescent de 14 anys en biquini han impactat el país i han indignat, una vegada més, la comunitat afroamericana.

Brandon Brooks, el noi blanc de 15 anys que va gravar el vídeo amb el seu mòbil, va dir a la televisió local KDAF que les accions de força del policia van ser racistes. “Al vídeo es pot veure que mana seure a terra als meus amics afroamericans. A mi, en canvi, em va saltar”.

Accions racistes?

La policia local de McKinney va assegurar que ha obert una investigació arran de les imatges, i ha suspès l’agent implicat, David Eric Casebolt. “L’incident no va ser per motius racistes”, van assegurar en una nota de premsa representants sindicals de la policia del poble texà.

Els agents van respondre a una denúncia per uns incidents a la piscina comunitària del barri de majoria blanca i benestant Craig Ranch. Alguns joves havien entrat al recinte sense permís i, segons la policia, es van resistir a les seves ordres.

Benet Embry, afroamericà i locutor d’un programa de la ràdio del poble, va ser testimoni dels polèmics fets. “No va ser un altre Ferguson” ni “un altre Baltimore”, va afirmar referint-se a altres casos d’abusos policials que van acabar amb dos joves negres morts. “Va ser una festa d’adolescents que es va descontrolar”. Embry va explicar a diversos mitjans locals que McKinney és un poble agradable i divers.

Tant ell com altres veïns creuen que el policia que va apuntar amb una pistola els adolescents va actuar de manera desproporcionada, però no creuen que fos un acte racista. Tot i així, diversos activistes pels drets civils creuen que les imatges mostren un problema que va més enllà de la qüestió racial.

“Aquesta és la nostra ciutat”, va dir Derrick Or, pastor de l’església Amazing de McKinney als assistents a la manifestació de dilluns passat contra la brutalitat policial. “El problema que tenim a McKinney no és només un problema de racisme, és també un problema de classisme”.

Brutalitat policial

Més de mig milers de persones van marxar des de l’escola del poble fins a la piscina on van passar els incidents amb pancartes contra la brutalitat policial i el racisme. Alguns van demanar l’acomiadament del policia Casebolt.

Tatyana Rhodes, una jove de 19 anys del barri, va explicar en un vídeo a YouTube que tot va començar quan una dona blanca li va fer comentaris racistes. La baralla entre les dues dones va acabar amb l’enfrontament entre la policia i els adolescents de la festa.

Càrrecs per als policies que van matar un nen

La família del nen negre Tamir E. Rice, que va morir fa sis mesos a Cleveland, van presentar ahir càrrecs al jutge contra els dos policies que van matar el menor després de confondre la pistola de joguina que duia amb una arma de veritat. La investigació contra els dos agents encara continua oberta, però la família ha decidit no esperar més i invocar una llei de l’estat d’Ohio per la qual qualsevol persona pot presentar-se davant d’un jutge per sol·licitar, com és el cas, una condemna per assassinat.