LA GUERRA SIRIANA
Internacional 27/08/2012

La pitjor massacre d'Al-Assad

The New York Times
3 min
L'ÚLTIM COMIAT
 Imatge difosa ahir per la xarxa de Comitès de Coordinació Local de Síria en què es veu un dels molts enterraments múltiples celebrats ahir a Daraya per als centenars de persones mortes durant l'ofensiva de les forces d'Al-Assad.

DARAYA (SÍRIA)Els enterraments massius ahir al suburbi de Damasc de Daraya mostraven la brutal carnisseria dels últims dies amb tot de detalls horripilants: desenes de cadàvers alineats els uns sobre els altres en llargues i estretes fosses comunes plenes de fang. Un vídeo difós pels activistes sirians ensenyava el que es descrivia com una cinquena fossa, encara buida, on dos infants morts estaven a punt de ser-hi col·locats. A prop, en un camp on hi havia més cadàvers que no pas persones per preparar-los per a l'enterrament, l'olor de descomposició era insuportable i les ferides de bala encara es podien veure al cap de molts homes.

"Les forces d'Al-Assad els van matar a sang freda", explicava ahir Abu Ahmad, de 40 anys, un resident de Daraya, on el govern sirià ha dut a terme una dura campanya que ha descrit com a "neteja". "Vaig veure desenes de persones mortes, assassinades amb ganivets i finalment amb Kalàixnikovs o pistoles. El règim va acabar amb famílies senceres: el pare, la mare i els seus fills. Simplement els van matar sense cap pretext", afegia.

Diversos testimonis més tant de Daraya com també dos grups d'activistes han ajudat a reconstruir uns fets que ja es perfilen com la pitjor matança de l'exèrcit sirià d'ençà que va començar la revolta. Els militars primer van bloquejar la ciutat i després, metòdicament, van començar una campanya de durs bombardejos d'armament pesant i escorcolls casa per casa.

630 morts en una setmana

Tot i que molts dels detalls encara són difícils de verificar o de determinar -el nombre exacte de morts i quants van ser executats o morts a causa dels bombardejos-, les proves visuals posen de manifest que la tesi dels activistes que es tracta de la pitjor massacre del règim és cada vegada més evident.

El nombre de morts, que ha anat en augment durant tota la setmana, va tornar a créixer ahir. Segons el balanç de l'Observatori Sirià dels Drets Humans, en total haurien mort 630 persones, 200 de les quals trobades només dissabte i aproximadament 300 en execucions sumàries. "Daraya, una ciutat de dignitat, ha pagat un preu molt alt per exigir la llibertat", va dir ahir el grup en un comunicat, en què afegia: "La xifra de morts s'ha doblat en els últims dies per culpa de les execucions sumàries i les revenges".

Els vídeos difosos a la xarxa no han fet més que mostrar cadàvers trobats en soterranis, ahir en una casa, abans-d'ahir sobretot en una mesquita on desenes de cadàvers descansaven amb trets al cap.

Daraya, una ciutat de centenars de milers d'habitants, ha estat des de fa temps un dels pilars de suport de l'oposició a Baixar al-Assad dins la zona d'interessos de la capital. La seva localització també és crítica: està situada molt a prop de l'aeroport militar de Meze, una de les bases més importants de les forces sirianes. Hi ha granges a la perifèria de la ciutat i petites fàbriques de mobles dominen el nucli.

L''operació neteja' de l'exèrcit

Quan el govern va començar el setge a la localitat a principis de setmana -no en deixaven sortir ningú i els van tallar l'electricitat, el telèfon i internet-, els activistes van explicar que els rebels havien aconseguit proveir-se de municions i atrinxerar-se al centre de Daraya. Van dir que s'havia rumorejat que tenien míssils -un detall que no s'ha pogut confirmar- potser per poder abatre helicòpters a l'aeroport.

Els bombardejos van començar a intensificar-se a mitjans de setmana. L'atac va continuar amb centenars de soldats entrant a la ciutat, protegits per tancs i furgonetes pick up armades. Segons els residents, els soldats del règim i els seus cossos d'elit, la xabiha , es van enfrontar durament a l'Exèrcit Sirià Lliure. Però dissabte a la matinada els militars d'Al-Assad van passar a controlar Daraya. Es van incrementar els escorcolls casa per casa. La gent no podia sortir-ne.

Una dona completament vestida de negre i sense deixar de plorar explicava ahir que el seu fill havia provat de fugir de la ciutat divendres, però que l'exèrcit l'havia retingut. "Van dir-li: «Torna a la teva ciutat a morir» -va relatar-. I ara és mort".

Era un dels homes que van trobar a la mesquita, va explicar. L'odi li feia tremolar la veu mentre invocava retrets sectaris. "No oblidaré el meu fill, i prometo que faré créixer el seu fill, que té 3 anys, amb l'objectiu que revengi el seu pare. No oblidarem les massacres ni els crims d'Al-Assad".

Però diumenge, almenys, la principal tasca dels habitants de Daraya era trobar un lloc per als morts. Amb els tancs envoltant encara la ciutat, els funerals es van fer entre el caos i l'estat de xoc dels familiars de les víctimes. I a cada nova tomba oberta, la fúria contra els seqüaços d'Al-Assad no feia més que créixer.

stats