Internacional 25/08/2012

Un polèmic llibre titlla la cancellera de mafiosa

I.l.
2 min
Gertrud Höhler en la presentació del llibre sobre Merkel aquesta setmana.

BERLÍNGertrud Höhler, una tertuliana amb fama de bocamolla que ha treballat per al Deutsche Bank i bancs suïssos, acaba de presentar un llibre en què passa comptes amb Angela Merkel. Höhler, exassessora de l'excanceller Helmut Kohl, deixa com un drap brut la seva col·lega de partit a la Unió Cristianodemòcrata no només amb una dura crítica pel seu estil de govern sinó també amb retrets més personals i que han estat denunciats, al seu torn, per bona part de la premsa alemanya. "Ha anat massa lluny", Der Spiegel desprestigia Höhler amb un titular.

D'entrada, a la portada del llibre Die Patin. Wie Angela Merkel Deutschland umbaut [La Padrina. Com Angela Merkel reforma Alemanya], hi apareix la cancellera amb aires de mafiosa. "Tenim cada cop més estat i menys poder del Parlament", critica Höhler, de 71 anys.

Per l'autora Merkel és una líder que roba les idees d'altres polítics i voreja les lleis per aconseguir els seus objectius. Amb la cancellera, Alemanya va camí de patir una tercera dictadura, segons intenta explicar l'escriptora en el seu assaig de quasi 300 pàgines, en què no defuig de fer comparacions indirectes amb el nazisme i amb el comunisme de la RDA.

Allà on Merkel en aquesta legislatura ha raonat que no li ha quedat cap més alternativa que gestionar així la crisi econòmica o la sortida de l'energia nuclear, Höhler denuncia "una falta de llibertat" i de debat provocada per la líder alemanya.

"Una fredor estranya"

Personalment, l'autora defineix Merkel com una persona "extraordinàriament disciplinada que mostra una fredor estranya". "Criada en un univers comunista, Merkel va aprendre a llegir entre línies, a callar i a no dir res comprometedor, ja que un no es podia refiar de ningú en aquell entorn. Aquest modus vivendi l'ha continuat aplicant després de la caiguda del Mur", escriu Höhler, que no s'està de titllar la seva enemiga de "lloba alfa entre el silenci dels homes" i de "la noia de Kohl que es va convertir en l'executora assassina".

stats