ARÀBIA SAUDITA

Crítiques a 'Vogue' per una portada amb una princesa saudita al volant

La revista obvia les detencions d'activistes dels drets humans en un homenatge a la "dona pionera"

La mateixa setmana en què s'ha conegut que una dotzena de dones activistes han estat detingudes a l'Aràbia Saudita, l'edició local de 'Vogue' ha aixecat les crítiques per haver triat una princesa com a imatge de la seva portada dedicada a les "pioneres" coincidint amb el fet que el 24 de juny s'aixecarà la prohibició de conduir per a les dones.

Es tracta de Haifa Bint Abdul·lah al-Saud, filla del difunt rei Abdul·lah i cosina de l'hereu del regne, Mohamed bin Salman, artífex de la tímida obertura del règim teocràtic. Bin Salman ha signat mesures com autoritzar les dones a accedir a estadis esportius o als cinemes i els ha permès conduir. Haifa apareix asseguda en un Mercedes descapotable amb el cap cobert amb un vel i perfectament maquillada enmig d'un paisatge desèrtic, com si es tractés d'una postal turística del regne.

A la revista li han plogut les crítiques perquè sembla que contribueixi a netejar la imatge del regne, autoritari i denunciat per abusos i violacions de drets humans. De fet, fa uns dies Amnistia Internacional va informar que al maig 11 activistes veteranes a favor dels drets de les dones i en contra del sistema de tutelatge dels homes van ser arrestades. Al text de l'edició del mes de juny de 'Vogue' no hi ha ni una referència a aquestes qüestions i tot són bones paraules en boca de la princesa, que assegura que dona suport "amb entusiasme" a les reformes plantejades pel seu cosí.

Almenys quatre d'aquestes activistes han quedat alliberades però tres continuen a la presó i s'enfronten a una pena de 20 anys, segons Amnistia. 

A les xarxes, moltes activistes han criticat tant la doble moral de la revista i la trivialització de la lluita pels drets de la dona com el fet que s'hagi escollit una figura de la família reial que "mai va lluitar contra la prohibició de conduir" i no la de moltes dones que sí que van arriscar la seva vida i la seva llibertat.