REGNE UNIT
Internacional 19/07/2015

La polèmica salutació nazi de la reina Elisabet quan era petita

Buckingham critica la filtració perquè, diu, està treta de context

Marta Rodríguez
3 min
Un noi llegint a la terrassa d’un bar el diari The Sun, amb la família reial fent la salutació nazi a la portada d’ahir.

BarcelonaAhir no va ser un bon dia per a la monarquia britànica, un dels símbols que uneixen el Regne Unit, i que tradicionalment ha fet bandera d’haver plantat cara a les tropes d’Adolf Hitler. Els Windsor es van guanyar el seu pedigrí contra el nazisme quedant-se a Londres durant els bombardejos alemanys en la Segona Guerra Mundial. De fet, Windsor és un llinatge adoptat el 1917 arran de la Gran Guerra que substituïa l’històric Sachsen-Coburg und Gotha. Amb aquesta carta de presentació, a més d’un se li deuria ennuegar l’esmorzar al Palau de Buckingham en veure ahir el sensacionalista diari The Sun. Una fotografia que ocupava tota la portada del tabloide mostrava una reina Elisabet amb el braç alçat fent la salutació nazi. La imatge data del 1933 als jardins del castell escocès de Balmoral, anys abans de les càmeres de gas i dels camps de concentració, però va deixar en xoc una societat que, precisament, ha celebrat aquest any els 70 anys de la fi de la guerra i de la victòria contra el nazisme.

La reina, que en aquell moment era una nena de set anys, apareix a les imatges amb la seva germana Margarida, de tres, la seva mare i el seu oncle, el príncep Eduard VIII. En un vídeo de 17 segons d’aquell mateix dia, penjat per The Sun a la seva web, s’aprecia com la família balla i riu en una perfecta escena bucòlica. Tots fan la salutació amb el braç alçat imitant la reina, que és la primera que ho fa.

Un portaveu del Palau de Buckingham va qualificar de “decebedora” la decisió de l’empresa editorial del tabloide de publicar unes imatges de fa 80 anys que pertanyen a l’àlbum familiar de la reina Elisabet, i es va preguntar com havia obtingut aquest material gràfic. “Ningú en aquell moment [el 1933, l’any de la captació de les imatges] tenia idea de com evolucionaria [el nazisme]. Concloure qualsevol altra cosa és enganyós i deshonest”, va afirmar l’encarregat d’evidenciar el malestar dels Windsor.

“Molta gent situarà aquestes imatges en el moment i context apropiats. Es tracta d’una família jugant i per un moment fent referència a un gest que molts devien haver vist a les notícies” de l’època, va afegir el portaveu del Palau de Buckingham, que va mirar de treure importància al gest nazi.

El director adjunt del tabloide, Stig Abell, va justificar el desplegament gràfic -portada i set pàgines de l’edició d’ahir- perquè es tracta d’un document “d’importància històrica”, però va admetre que també entén el descontentament. Acollint-se al secret professional per no revelar la font que li facilita el vídeo, el responsable del diari va assegurar que s’havia utilitzat un canal “legítim” i, en resposta a les acusacions de Buckingham, va afirmar que el seu objectiu no era “suggerir res impropi” ni de la reina ni de la seva mare, un dels personatges més estimats de la monarquia britànica.

Un príncep desprestigiat

En tot cas, va matisar Abell en declaracions a la BBC, el document sí que pot aportar “llum sobre el comportament d’Eduard VIII”. El 1933 Eduard era l’hereu a la Corona i ostentava el títol de príncep de Gal·les. El seu regnat va ser molt breu perquè el 1936, un any després de pujar al tron, va abdicar per casar-se amb una plebea nord-americana divorciada, Wallis Simpson, amb qui es va instal·lar a París, lluny de la família reial.

A diferència de la resta de royals, la imatge d’Eduard va quedar molt tocada no només per haver renunciat a les seves obligacions al tron per la seva vida personal sinó per una suposada simpatia pel règim de l’Alemanya nazi. De fet, dos anys abans de l’inici de la Segona Guerra Mundial, el 1937, Eduard i Simpson, llavors ducs de Windsor, es van trobar amb Hitler a Munic, i s’hi van deixar fotografiar. No va ser l’única aproximació amb els nazis, perquè el príncep díscol també es va reunir amb el número dos de la sinistra organització, Rudolf Hess.

Res a veure amb la figura de qui el va succeir al tron, Jordi VI, el pare de l’actual reina. El rei va declinar fugir de Londres i es va mantenir a la capital britànica durant els bombardejos alemanys, i donava ànims a la població amb discursos radiofònics.

El disgust amb The Sun, però, no ha sigut el primer que han tingut els Windsor pel nazisme. El príncep Enric, nét de la reina i fill de Diana i Carles, ja va tenir el gener del 2015 la seva portada amb l’expressiu títol Harry, el nazi i una foto disfressat amb l’uniforme de les SS.

stats