DRET A MORIR
Internacional 04/06/2019

Deixen morir a Holanda una jove de 17 anys que patia depressió

La noia havia estat violada de petita i havia demanat insistentment que li practiquessin una eutanàsia

Ara
3 min
Winnen of leren [Guanyar o aprendre], el llibre que Noa Pothoven va publicar l’any passat i en què apareix una foto seva a la portada.

BarcelonaEs va fer famosa a Holanda fa un any amb la publicació del llibre 'Winnen of leren' [Guanyar o aprendre], on relatava la seva dolorosa vida: de petita va patir abusos sexuals, agressions i violacions que havia amagat durant anys per por i per vergonya. La publicació de l’obra li va valer premis i reconeixements, però això no va fer canviar la seva existència: Noa Pothoven patia depressió, estrès posttraumàtic i anorèxia, i havia sol·licitat reiteradament posar fi a la seva vida. Diumenge, finalment, va morir a Arnhem, la seva ciutat natal, a l’est d’Holanda. Només tenia 17 anys. La noia va deixar de menjar i beure per decisió pròpia i tant els metges com la família van optar per no forçar-la.

No s’han fet públics els detalls del procés, però el que és segur és que la jove ho va organitzar tot i que la seva família va estar amb ella en els últims instants. La germana va confirmar la mort. Després de diversos ingressos a l'hospital, la jove va demanar que la portessin a casa i va ser traslladada al domicili dels seus pares amb un llit d'hospital. Allà la Noa es va negar a menjar i beure, i la seva família va optar per no forçar-la. Inicialment es va dir que s'havia practicat l'eutanàsia a la noia però a Holanda no es considera eutanàsia traslladar el pacient a cures pal·liatives a la llar i no forçar la seva alimentació.

Dies abans de morir, Pothoven havia escrit a Instagram: “Aniré directa al gra: en un termini màxim de deu dies moriré. Després d’anys de lluita, ja no puc més. He deixat de menjar i de beure durant un temps i, després de molt parlar i de considerar-ho, s'ha decidit que em deixaran anar perquè el meu patiment és insuportable. Encara respiro però en realitat ja no estic viva”. La noia també afegia, dirigint-se als seus seguidors: “No es tracta d’un pla impulsiu. No intenteu convence’m que això no és bo. És una decisió ben estudiada i definitiva. Estimar també és deixar marxar”.

Fa anys la Noa ja havia anat a la clínica Levenseinde [final de vida, en neerlandès], a l’Haia, per demanar que li practiquessin l’eutanàsia. Aleshores, però, els metges l’hi van denegar. “Creuen que soc massa jove, que he de completar el tractament contra el trauma i que el meu cervell ha d’estar totalment desenvolupat. Això no passarà fins als 21 anys. Estic devastada perquè ja no puc esperar tant”, relatava la noia al llibre. L’eutanàsia és legal a Holanda i es pot aplicar a menors de fins a 12 anys si els metges consideren que el seu patiment és insuportable i els pares hi donen el seu consentiment.

A 'Winnen of leren' la noia també denuncia que a Holanda no hi ha institucions o clíniques especialitzades on els adolescents puguin anar per rebre ajuda psicològica o física. Durant els últims anys, Pothoven va estar ingressada en diverses ocasions, però no es va trobar cap solució per a la seva situació.

Noa Pothoven va patir abusos sexuals quan tenia 11 anys a la festa d’una companya de classe, segons explica ella mateixa al llibre. L’episodi es va repetir, i als 14 dos homes la van assaltar al carrer. La diputada holandesa del partit Esquerra Verda Lisa Westerveld s’havia reunit amb ella després de la publicació del llibre i ahir va assegurar que agafaria el testimoni de la seva lluita.

stats