Internacional 09/11/2016

Qui va predir la victòria de Trump?

El cineasta Michael Moore, el professor d'història Allan Lichtman o el sistema d'intel·ligència artificial MogIA asseguraven que el candidat republicà guanyaria les eleccions nord-americanes

Marc Toro
4 min
Michael Moore parla sobre la seva pel·lícula 'Michael Moore in TrumpLand' a l'IFC Center de Nova York

BarcelonaDonald Trump, un 'outsider' sense experiència política, no podia guanyar les primàries del Partit Republicà, però ho va fer. I no només això: aquest dimarts ha passat per sobre de Hillary Clinton i ha estat proclamat guanyador de les eleccions presidencials als EUA. La sorpresa ha estat majúscula, tant per a polítics com per a analistes i ciutadans, però hi ha qui havia predit aquesta victòria. En repassem alguns casos.

Michael Moore

Cineasta

"Endavant, digueu aquestes paraules perquè les estareu dient els pròxims quatre anys: PRESIDENT TRUMP". Això és el que va escriure el cineasta Michael Moore en un article publicat el juliol passat a la seva pàgina web, on afegia: "Heu de deixar de viure en la negació i afrontar la veritat". Moore argumentava en cinc punts els motius pels quals estava convençut que el magnat guanyaria Clinton. El primer era el suport que creia que rebria de les classes populars colpejades per la crisi econòmica als estats de Michigan, Ohio, Pennsilvanià i Wisconsin –ha guanyat als quatre estats–, amb promeses com les sancions fiscals a les empreses que moguessin les seves plantes de producció a altres països.

El fet que Trump sigui un home blanc, considerava llavors Moore, també li faria guanyar vots entre aquest segment de població. "Se suposa que hem de passar 8 anys amb una dona manant-nos? Després vindran 8 anys d'homosexuals a la Casa Blanca! I després les persones transsexuals! [...] Això s'ha d'aturar", ironitzava l'autor de 'Bowling for Columbine'. La mateixa impopularitat de Clinton i el fet que formi part de la vella política, així com la baixa motivació per promoure el vot demòcrata dels que donaven suport a Bernie Sanders –com ell–, són dos elements més que apuntava Moore per predir la victòria de Trump.

L'últim motiu, assenyalava, era el vot de protesta contra el sistema polític que representava el republicà. "Milions de persones votaran a favor de Trump, no perquè estiguin d'acord amb ell, no perquè els agradi la seva intolerància o l'ego, simplement perquè poden".

Juan Manuel López Zafra

Economista

En un article a 'El Confidencial' de fa tres dies, l'economista Juan Manuel López Zafra també apuntava que hi havia "indicis més que suficients" per pensar que Trump seria guanyador. Entre les seves explicacions hi havia la baixada de l'SP500, un dels índexs borsaris més importants dels Estats Units, en el període entre l'1 d'agost i el 31 d'octubre. Segons López Zafra, quan això passa en un any electoral, el candidat del partit que no està al poder té un 86% de possibilitats d'arribar a la Casa Blanca.

En relació amb les enquestes, l'economista també assenyalava que, després de l'últim debat entre els candidats, el marge de victòria de Clinton havia caigut considerablement. "Si bé a tots els models demoscòpics continua per davant de Trump en vots electorals, perd terreny molt ràpidament", sentenciava López Zafra. Al seu parer, també calia prestar atenció a les prediccions de victòria de Trump fetes d'acord amb algoritmes, que a diferència de les enquestes minimitzen el risc que els votants amaguin la seva preferència: "Els algoritmes són un problema per a l'establishment perquè no tenen sentiments".

Com a element menys quantificable, l'article recordava que per molt que Trump sigui un "misogin, masclista, arrogant, analfabet en política exterior", Clinton tenia en contra l'escàndol dels seus correus electrònics o "les acusacions d'ocultar les presumptes agressions sexuals del seu marit", entre altres polèmiques.

Allan Lichtman

Historiador

Allan Lichtman és un reconegut professor d'història política a l'American University, a Washington DC, que ha encertat el guanyador de les últimes 8 eleccions presidencials als EUA. El seu secret és un sistema de 13 preguntes sobre el partit que és al govern i que es poden contestar amb "verdader" o "fals". Si la resposta a 6 o més d'aquestes preguntes és "fals", el candidat del partit al poder serà derrotat. Segons aquesta metodologia, Lichtman havia dit que el guanyador d'aquest dimarts seria Trump.

Les preguntes que es planteja l'historiador van des de la força del partit en qüestió al Congrés dels EUA a la situació econòmica, els canvis polítics durant la legislatura, l'existència d'escàndols, els èxits o fracassos militars o el carisma del candidat propi o rival. Encara que el marge de victòria de Trump era molt ajustat en funció d'aquestes variables, Lichtman recordava al 'Washington Post' que el seu sistema ha estat infal·lible durant 30 anys.

MogIA

Sistema d'intel·ligència artificial

La victòria de Donald Trump no només va ser prevista per humans, un sistema d'intel·ligència artificial també va encertar qui seria el president nord-americà. Es tracta de MogIA, un sistema desenvolupat el 2004 a l'Índia per Sanjiv Rai i que ja havia predit els resultats de les 3 últimes eleccions presidencials als Estats Units.

MogIA utilitza 20 milions de dades facilitades per plataformes com Google, Facebook, Twitter i YouTube i després les analitza per crear prediccions. Aquest any, ja havia encertat els resultats de les primàries demòcrates i republicanes. "Si Trump perd, serà desafiar la tendència de les dades per primera vegada en els últims 12 anys", va dir Rai a la CNBC.

stats