Publicitat
Publicitat

ALIANÇA ÀRAB

El president del Iemen demana que es continuï atacant els houthis

La negativa de l’Iraq dificulta la creació d’un exèrcit àrab unificat

El president iemenita, Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, va demanar ahir a la coalició liderada per l’Aràbia Saudita que mantingui la seva operació militar fins a forçar la “rendició” de les milícies houthis en el seu discurs en la cimera anual de la Lliga Àrab, que se celebra a la ciutat egípcia de Xarm al-Xeikh. El conflicte armat al Iemen, sense un final a la vista, s’ha convertit en l’assumpte principal de la cimera de l’organització panàrab, juntament amb la proposta de crear una força militar unificada de resposta ràpida per enfrontar-se a les noves amenaces regionals, com la irrupció de l’Estat Islàmic (EI) i l’expansionisme de l’Iran. Síria és un altre cop el gran absent de la trobada.

El rais Hadi, a qui els houthis van expulsar del poder a principis de febrer en un cop d’estat, va mostrar una actitud desafiant en el seu discurs a la cimera de la Lliga Àrab. Hadi va sol·licitar la continuació dels bombardejos aeris iniciats dijous fins que les forces houthis es retirin de les províncies que han ocupat, i va responsabilitzar Teheran de “destruir el Iemen”. A més, va fer una crida a la població a manifestar-se massivament per expressar el seu rebuig a l’intent dels houthis de controlar el país. En lloc de tornar a Aden, segona ciutat del país i el seu bastió, el president iemenita es va dirigir a Riad ahir a la tarda amb el rei saudita, Salman Abdalaziz.

El Iemen s’ha sumat al grup de països immersos en una confrontació civil al Pròxim Orient, una regió en flames quatre anys després de l’esclat de la Primavera Àrab. La crisi actual es va iniciar al mes de setembre, quan l’exèrcit dels houthis, una branca del xiisme que professa prop d’un terç de la població, van ocupar militarment Sanà, la capital del país. Riad va percebre l’ofensiva houthi com una greu amenaça a la seva seguretat, ja que sosté que els dirigents d’aquesta minoria són uns estrets aliats de l’Iran, el seu gran rival al golf Pèrsic.

Per això, va llançar una campanya de bombardejos amb el suport militar de diversos països de la regió, a més del suport polític de Washington. El rei Salman va afirmar ahir que l’operació Tempesta Decisiva continuarà fins que el Iemen sigui un país “estable i segur”. Fonts del govern saudita van declarar a l’agència Reuters que la campanya es podria allargar fins a mig any.

En la seva intervenció a la cimera de Xarm al-Xeikh, el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, va reiterar que la crisi actual només es pot resoldre a través del diàleg polític que ha patrocinat el seu enviat, Jamal Benomar: “És la meva fervent esperança que en aquesta cimera de la Lliga Àrab els líders fixaran unes línies clares d’actuació per resoldre pacíficament la crisi al Iemen”. L’organisme internacional va decidir ahir evacuar tot el seu personal del país àrab davant l’escalada violenta de les últimes hores.

Per la seva banda, el president egipci, Abdel Fattah al-Sissi, que exerceix d’amfitrió, va expressar un cop més el seu suport a la formació d’una força militar unificada formada pels membres de l’organització panàrab. Tot i que té la benedicció de la majoria de països de la regió, l’oposició d’altres tres, amb l’Iraq al capdavant, podria dificultar que avui s’aprovi la resolució final.

Mentrestant, els combats entre les milícies houthis i les forces lleials al president Hadi es van intensificar ahir sobretot a la regió d’Aden, on es va produir l’explosió d’un arsenal militar controlat pel grup xiïta. Entre altres, els atacs aeris, que han provocat la mort de desenes de persones, van tenir com a blanc una base militar a Sanà on es creu que els houthis emmagatzemaven diversos míssils.